Hjelp miljøet!

Det er mye mer du kan gjøre enn å slå av lyset i rom du ikke bruker. Få miljøbevisste tips her!

Publisert Oppdatert

De fleste har vel nå fått med seg at du ikke skal la bilen gå på tomgang og at du bør bruke handlenett i stedet for de evinnelige plastposene når du handler i butikken.

 

Det mange ikke vet, er at det er så utrolig mye mer du kan gjøre for å bli mer miljøvennlig i hverdagen. Her følger en liste med tips fra Grønnhverdag.no.

 

 • Feriereiser
  Hvis du kan, velg tog fremfor fly. Ta inn på svanemerkede hoteller eller økologiske hoteller. Det finnes også miljømerkede campingplasser. Er du i syden, kan du skru av aircondition-anlegget når du forlater rommet, spare på vannet, og kjøpe lokalproduserte souvernirer i stedet for importerte. Skal du bruke solkrem, så sørg for å bruke en som inneholder minst mulig helse- og miljøfarlige stoffer.
 • Flaskevann
  Begrens innkjøpet av drikkevarer på flaske. Dette gjelder både brus, vann og annet mineralvann. Ha heller en mugge kaldt vann stående i kjøleskapet enn å kjøpe kaldt vann på flaske. Vil du ha kaldt vann når du er ute, ta med deg en flaske med frosset kranvann. Slik holder vannet seg kaldt lenge.
 • Hos frisøren
  Mange frisørprodukter inneholder miljøskadelige stoffer. Gå derfor til såkalte miljøvennlige frisørsalonger. Dette er salonger som hevder å bruke kjemikalier som er mindre belastende for helse og miljø.
 • Godteri
  Visste du at det finnes økologisk og rettferdig godteri? Det gjør det, og disse er merket enten med Ø-merket eller med Fair Trade-merket. Godteriet fåes kjøpt hos nettbutikkene Friends Fair Trade og Christiania Sjokolade.
 • De beste gavene
  I vår del av verden hvor de fleste lever i materialistisk overflod, kan du tenke miljøvennlig ved å gi en annerledes gave til bursdag, jubileum eller jul. Hva med for eksempel et kurs mot busskrekk, et abonnement på klø på ryggen eller nakenbading? Flere gavetips finner du her.
 • Kosmetikk
  Før du forlater dusjen og badet om morgenen har du sannsynligvis utsatt deg selv for mellom 50 og 100 kjemikalier. Mange av de kjemikaliene du finner i kosmetiske produkter er på advarselslisten til norske og europeiske miljø- og helsemyndigheter. Rådet er derfor enkelt: Bruk så lite som mulig, og bruk produkter som er merket med miljømerket Svanen.
 • Røyking
  Du skader ikke bare deg selv og omgivelsene rundt deg når du røyker. For å dyrke tobakk kreves det bruk av store mengder giftige sprøytemidler. Sprøytemiddelet DDT er i dag forbudt i den vestlige verden, men brukes fortsatt på andre deler av kloden. DDT regnes som en av de verste miljøgiftene mennesket har funnet opp. Menneskene som dyrker tobakk kan også få såkalt grønn tobakksyke, som innebærer kvalme, slapphet, svimmelhet, indre kramper og ustabilt blodtrykk og hjerterytme. Trær hogges også ned for å brukes til brensel for tørking av tobakksbladene. Trenger du flere argumenter for å slutte?
 • Alkohol
  Du kan faktisk være miljøvennlig når du drikker også, nemlig ved å velge økologiske drikkevarer. I dag finnes det både øl, rødvin, hvitvin, sherry og musserende vin i økologiske utgaver. Du får tak i mange av disse på Vinmonopolet. Et godt argument for å velge økologiske drikkevarer er at vanlige drikkevarer lages som regel av druer og korn som er dyrket frem ved bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Disse skader naturen ved å forgifte jordsmonnet og kan i tillegg være en helsetrussel.

(Kilde: Grønn hverdag)

miljo6.gif miljo5.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning