Himmelsk gullvitamin

Jippi! Endelig er det varme igjen og sommeren er ikke over likevel. Og det kan jo hende at solen faktisk ikke er så farlig som vi tror..

Sist oppdatert
Men det er altså om man tar forholdsregler og er forsiktige i solen. Vakker og brun er det vel lov å bli? For mye fokus på skadelige og farlige stråler kan gjøre oss mektig lei når solen er den vi stort sett jakter på hele sommeren uansett. Nå vil jeg nyte varmen!

Jepp - den er farlig

Vi mennesker kan bli paranoide av mindre, men solen er faktisk et alvorlig tema som veier tyngre for hver sommerdag. Likevel; med måtehold er solen også en herlig vitaminpille, og hvorfor skal det ikke være like viktig å fokusere på det positive da?

Etterhvert som årene går, skjønner de fleste at solen er hudens fiende nummer èn når det gjelder rynker og aldersflekker. Dessuten er strålene harde mot utsatte føflekker og tynn overflate. Hudkreft er et ord vi helst ikke vil høre i sammenheng med strand, bading, ferie og avslapning, likevel kan vi ikke fornekte faren ved soling.

La oss være positive..

Paradokset er at solen også gir kroppen utrolig mye sunn vitamin D som forsyner den indre maskinen og holder liv i ungdommen! Vitamin D er viktigere enn mange tror. Flere forskere har oppdaget hvordan vitaminet har betydning for muskelstyrke, et bedre immunforsvar og for faktisk til forebyggelse av kreft!

Mozon.no forteller at vitamin D er et helt spesielt vitamin fordi vi får det både fra maten og fra sola. Under huden er det et forstadium til vitamin D som omdannes til vitamin D når sola skinner på huden. Om vinteren når solen står lavt på himmelen, er strålingen for svak til at det dannes vitamin D. Derfor bør vi ta tran om vinteren.

Vitamin D er nødvendig for at vi skal kunne ta opp kalsium fra fordøyelseskanalen og for at vi skal kunne bygge opp og fornye beinvevet. Slik fornyelse pågår hele livet. Barn som ikke får nok vitamin D, får misdannelser i knokler og tenner.

Trolig kan vitamin D påvirke "hele helsa". Risikoen for flere sykdommer er lavere, og kroniske sykdommer får et mildere forløp dersom vi får i oss nok vitamin D. Dette gjelder blant annet hjerte- og karsykdommer, multippel sklerose (MS), diabetes, leddgikt og benskjørhet.

I en tidligere artikkel skrev Mozon.no at årsaken til Vitamin Ds helsebringende virkning trolig har med at vitaminet påvirker cellemodning og immunforsvar.

- Selv om de fleste av de rundt 250 årlige dødsfallene av hudkreft i Norge skyldes overdreven soling, bør vi antakelig revurdere vår restriktive holdning til soling og solariumbruk, skriver professor Johan Moan og Alina C Porojnicu i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Huden bøter

Det er ikke uten grunn at mange føler seg friskere, mer opplagt og vel med seg selv når huden gløder i bronsefarger som følger av solstrålene. Lyset gir oss mye energi og varmen får muskler til å slappe av. Derfor er det så utrolig trist når vi må innse at herlig bruning kan føre til langvarig skade i huden og heller ødelegge helsa om vi ikke tenker måtehold.

Forsker ved Radiumhospitalet og professor ved Universitetet i Oslo, Johan E. Moan forteller til NRK at kroppen vår har en imponerende evne til å reparere skader.

- Huden er ikke noe unntak. Den bøter solskader effektivt, og nye, friske hudceller vokser fram. Skadede DNA-biter kan kuttes ut ved intrikate reparasjonssystemer. Noen mennesker har arvelig feil i ett av reparasjonssystemene. En slik tilstand kalles Xeroderma Pigmentosum. Personer med slike feil i arvestoffet kan være 1000 ganger mer utsatt for å få hudkreft enn andre og bør derfor være ekstra forsiktige i sola, forklarer Moan til NRK.

Klar for sommer!

Og for å oppsummere; Ja - vi vet at solen er skadelig for huden og kan føre til kreft, og ja - vi vet at solen gir oss vitamin D som styrker immunforsvaret og beskytter mot kreft.

Dermed vet vi også at vi må beskytte oss mot solen med solfaktor og hatter, men absolutt ikke unngå solen. Den gjør oss vakker og blid, ernergisk og frisk! Så smør deg godt, vent en halv time i skyggen og løp ut i parken og på stranda. Jeg er klar for å nyte sommeren mens vi enda har den!



Kilder: Nordic Nutrition Recommendations 2004, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også