Hater du jobben din?

Hva gjør du når du hater jobben din? Coachen tipser deg!

Sist oppdatert

I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om å takle en tøff jobb.

Hva gjør du når arbeidsmiljøet er dårlig eller du føler deg urettferdig behandlet - eller sjefen er et mareritt? Er løsningen å si opp?

Å ha det tøft på jobben tærer unektelig på selvfølelsen og selvtilliten. Det kan virke som en enkel løsning å si opp umiddelbart, men det er ikke alltid der svaret ligger! Det kan nemlig føles som et nederlag å flykte fra situasjonen, i stedet for å stå opp for seg selv og forsøke å gjøre noe med det. Det kan også være at du har hatt lignende problemer i andre jobber, og da kan det være noe du selv har andel i som kan være viktig å rydde opp i før du flykter fra ett problem og inn i et potensielt nytt problem.

Er du på vei inn i den berømte veggen?

Om du tror at du hele tiden må levere over det som er forventet, og kun er fornøyd om du hele tiden har fremgang, har du for høye krav til deg selv! Det er en del av oppskriften på å møte veggen. Dette er et tanke- og handlingsmønster du har i deg og jobben i seg selv blir arenaen du spiller det mønsteret ut i. Selv om du da bytter jobb vil du mest sannsynelig gå i din egen "felle" igjen. Det er da viktig at du tar grep for å hjelpe deg selv, for å styrke deg selv slik at du kan ha et prestasjonsnivå som er oppnåelig og at du har det bra på veien til målet.


Konflikt og arbeidsmiljø

Til forskjell fra våre privatliv har vi sjelden valgmulighet til å håndplukke de vi jobber med. Det vil stort sett alltid være noen på jobben man ikke ville tilbrakt tid med om man hadde valgmuligheten. Om du vantrives med sjefen eller de du jobber med, kan det være greit å forsøke å spørre deg selv om hvorfor. Forsøk å se om du har delaktighet i det, eller om det er noe du kan gjøre. Er det fordi du blir utsatt for ufortjent kritikk eller baksnakking for eksempel, så er det viktig at du finner en måte å si i fra for å handle i positivt forsvar av deg selv. Om det er sjefen det gjelder, så kan det være nyttig å henvende seg til personalsjefen om det finnes, eller en annen leder som kan gi deg råd eller være med på å løse konflikt eller urettferdig behandling.

Om det er kollegaer eller sjefer som er humørsyke, er det viktig at du forstår at det ikke nødvendigvis handler om deg, men om at de spiller ut sitt humør uavhengig av om mottakeren er den som "fortjener det". Det er ofte rett og slett ikke personlig ment. Det kan være fint å si i fra til noen som dette når de er mottakelig for det - når humørkurven er på topp - men ikke alle er mottakelige for konstruktiv kritikk. Om du føler du ikke kan leve med det uten at det går utover deg selv, og at forsøk på å ta det opp ikke blir møtt, kan det beste være å gå videre.

For mye å gjøre?

Om du opplever at du har for mye å gjøre, eller at du blir spurt om å gjøre arbeidsoppgaver som ikke er dine, er det igjen viktig at du sier tydelig i fra. Din misnøye kan da oppstå på grunn av at du føler deg urettferdig behandlet, men du sier ikke nei, ergo har du sagt ja til noe du ikke vil! Selvfølgelig er det også noen som har blitt pålagt for mange arbeidsoppgaver til at det lar seg gjennomføre, og da er det essensielt at du ser på hva som er realistisk, og legger dette frem på en respektfull og klar måte til den på jobben som du kan snakke med.



Om du vurderer å bytte jobb

Selvfølgelig er det ikke meningen at vi skal lide oss igjennom jobbdagen år ut og år inn! Det tærer på egenverdet og gir ringvirkninger utover andre områder. Om du vantrives og ser at det å bytte jobb er løsningen, er det lurt å gjøre det beste ut av nå situasjonen mens du søker ny jobb. Fokuser på de aspektene som er positive med der du er, gjør det beste du kan utav det. Det koblet med å identifisere hvordan du VIL ha det på neste sted, gjør at du legger mindre negativitet rundt deg selv, og gjør overgangen til neste jobb lettere og positiv.

En øvelse du kan gjøre for å få oversikt over hva du ønsker i neste jobb er å skrive et par ting om følgende:

  • Framganger du er stolt av.
  • Dine sterke sider, for eksempel ferdigheter og talenter.
  • Potensialet ditt, hva du føler du kan gjøre eller bli.
  • Hva du er interessert i, hva du liker å drive med, hva du med glede gjør (uavhengig av betaling).
  • Når følte du deg sist lykkelig på jobben, tilfreds og full av energi?
 

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også