Handling fremfor ord

Lørdag kveld står et knippe entusiaster på Egertorget og aksjonerer mot voldtektsbølgen i Oslo. Samtidig, noen hundre meter lenger opp i gata skjer det igjen. Et nytt overfall ryster byen.

Sist oppdatert
Heldigvis bryter forbipasserende inn og redder den 23 år gamle jenta, men overgriperen slipper unna atter en gang.

Det er ikke uten grunn at Therese Hongrø står i spissen for årets første voldtektsaksjon. I den kalde vinternatten står hun og flere andre på Karl Johan for å passe på kvinner i mørket. Hun er rasende og frustrert, slik skal det ikke være, alle har rett til å føle seg trygge.

-Glimrende tiltak

Hongrø starter fredag klokken 19.00 frem til 05.00 om morgen, planen er å følge opp lørdagskvelden også. Jenter skal følges hjem eller til taxi, tryggheten skal seire over frykten.

Kvinneguiden møter Hongrø på Egertorget i det aksjonen settes i gang, foreløpig har hun med seg mor, svigerfar, svoger og venninne. Mannen er hjemme med sønnen Alexander. De venter på flere og regner med å bli 12 personer i løpet av kvelden. De blir seks personer fredagen og tre personer lørdagen. Men tilbakemeldingene har vært mange og positive;

-Alle synes det er et bra initiativ, de fleste menn er kjempepositive til tiltaket, forteller Hongrø.

Hun er opprørt og forbannet, sint og frustrert. Samtidig ønsker hun å nå ut til så mange som mulig. På bare tre dager har hun klart å sette i gang en stille aksjon hvor hensikten er å være synlige i gatebildet og ta natta tilbake. Hongrø har fanget flere medias interesse og forsøkt å få frem budskapet så raskt som mulig. Flere har fått øynene opp for aksjonen.

- Etter at media intervjuet meg, har jeg fått flere meldinger om saken. Jeg ble rørt til tårer da jeg fikk en sms av en jente som har blitt voldtatt. Hun skrev at hun er en jente som har opplevd dette og som synes at dette er et glimrende tiltak, hun takket meg dypt. Det er hjerteskjærende.

-Frivillige trengs

Hongrø startet diskusjonen i Kvinneguidens forum. Hun mobilserte via internet og fikk med seg flere som støttet henne.

Mens vi prater med Hongrø kommer Daglig Leder fra Natteravnene, Lars Norbom og gir sin støtte til Hongrø.

-Dersom dette vedvarer utover kvelden, vil vi komme inn med diverse støtteapparat, vi har campingvogn og stoler, og dere er velkommen til oss kvart på ett i Storgata, da serverer vi mat, sier Norbom til Hongrø. Han er glad for at Hongrø har startet protesten.

-Det er en helt fantastisk idè og virkelig godt at noen tenker på dette. Vi ønsker jo at dette skal bli en permanent ordning i samarbeid med Natteravnene, nemlig å starte en følgetjeneste hvor kanskje en kvinne og en mann med gule vester følger kvinner hjem om nettene. Det krever at folk melder seg frivillig til å bli med for å mobilisere dette. Selvsagt skal vi sjekke bakgrunnen til de som ønsker å være med på dette slik at vi vet at vi skaper en trygg tjeneste, forklarer Norbom.

Taxirabatt?

Hongrø har satt opp fakler og skriblet informasjon på en plakat. Hun vil kjempe for taxirabatter for kvinner, men får ikke gjennomslag med det første.

-Jeg har snakket med Oslo taxi, men de mener at de ikke kan pålegge sjåførene dette, men jeg skal jobbe videre med saken, sier Honrgø.

På plassen ligger informasjonskort om hvor voldteksofre kan henvende seg. Dixi Ressurssenter i Oslo har bidratt med informasjonen og nysgjerrige øyne sakker ned når de går forbi. To jenter stopper opp og får med seg hensikten med aksjonen. De reagerer med glede;

-Så fint!

- Så bra!

- Det er jo suverent!

Hongrø mener ikke at det kreves mye for å stille opp som frivillig støtte i kampen mot overfall.

- Om man tenker at det kan skje med ens egen mor, søster, datter eller venninne, så skal det ikke så mye til for å stille opp noen netter i helgene, mener Hongrø.

Hun er målbevisst og klar, overfallene skal ikke få knekke Oslo, dette skal gjøres noe med.

- Det er handling fremfor ord jeg har tro på, sier hun.

Fortsetter arbeidet

Når vi ringer Hongrø etter helgen, kan hun fortelle at de ikke fulgte noen kvinner hjem. Hun tror ikke at folk var obs på tilbudet og også at de aksjonerte på feil sted.

- Jeg har tenkt å mobilisere mer gjennom ukeblader, både for kvinner og menn. Jeg skal jobbe videre med å få taxipriser redusert for kvinner og vi kommer til å få et nærmere samarbeid med Natteravnene i tillegg, forklarer hun.

Hongrø sier at NRK formidlet at hun hadde fått til et samarbeid mellom politiet i tillegg, dette er ikke et faktum.

- Så langt har politiet vist null interesse, det er svært skuffende, fordi dette er jo noe som kan hjelpe dem, sier hun.

Ildsjelen mener at flere frivillige må komme og støtte opp om prosjektet av den grunn at det hele hviler på frivillige hjelpere.

- Omsorgen finnes, men den sitter for langt inne hos folk. Hun er overassket over hvor mange personer som gikk forbi og ville betale aksjonistene og gi dem økonomisk støtte.

- Vi forsøkte å forklare folk at vi gjorde dette for å demonstrere. Trygghet skal ikke koste, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også