Gravid på reisefot

Dette bør du vite før du legger ut på langtur.

Gravid på reisefot
Gravid på reisefot
Sist oppdatert
Er du gravid og planlegger en ferietur, er det en rekke ting du bør vite før du bestiller; som hvor kan du reise? Hva med vaksiner? Kan du fly?

Les også: Kjært barn... Men hvilket navn?

Les også: En jordmor forteller

Les også: Når barn får søsken


Generelt er det sagt av fagpersoner at den gravide bør unngå land eller områder der det er økt forekomst av eksotiske sykdommer. Land i Vest-Europa, USA og Canada regnes som trygge, det kreves ingen vaksiner, og faren for sykdommer kan sammenlignes med den vi har hjemme. Unntaket er smitte av parasittsykdommen toxoplasmose. Men dette er en sykdom som man kan beskytte seg mot ved å ta forholdsregler i forhold til kosthold og mathygiene.

Dette er toxoplasmose:
  • En parasitt-sykdom som smitter gjennom vann eller mat. Parasitten formerer seg hos katter, og spres til både kjøtt og plante-etere gjennom forurensning fra katter. De hyppigste smittekildene er kjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt, eller via grønnsaker.
  • Smitte med toxoplasmose fører i de fleste tilfeller ikke til sykdomstegn hos moren, men kan likevel føre til alvorlig sykdom hos barnet i mors mage.
  • Det er mulig å forebygge denne smitten ved å være svært nøye med kost og drikke. Et absolutt forbud mot reise er ikke nødvendig dersom det gis grundig informasjon.
I gamle Øst-Europa er det høyere forekomst av en rekke sykdommer, blant annet turistdiare, toxoplasmose og hepatitt A. Det er derfor ikke anbefalt gravide å reise til disse områdene. Generelt sett anbefales heller ikke gravide å reise til mer eksotiske reisemål, hvor forebyggende tiltak mot malaria er påkrevd, eller faren for alvorlige diarésykdommer er stor. Malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn ikke-gravide. Infeksjoner kan føre til abort eller alvorlig sykdom og skade av fosteret.

- Mitt inntrykk er at mange velger å reise, men kanskje ikke i den siste perioden av svangerskapet, sier Marie-Anne Zachrisson, salgsdirektør ved Ving Norge AS.

Viktig infrastruktur
På spørsmål om hvilke tips reiseoperatøren gir gravide, svarer hun følgende:

- Det finnes en del regler fra de ulike flyselskapene om hvor sent i svangerskapet man kan fly, dette må overholdes. Ellers er det fint om man tar en prat med sin lege før man drar og kanskje får med seg en legeerklæring. Det kan også være lurt å velge et reisemål som har en viss størrelse og der infrastrukturen er bra. For eksempel skal man kanskje ikke velge en liten gresk øy der man er nødt å ta båt for å komme seg til legen på fastlandet, eksemplifiserer Zachrisson.
Gravide bør helst unngå reiser til områder med spesiell risiko sykdommer, men dersom reise likevel foretas, må man være særdeles nøye med hygienen:
  • Bruk bare vann fra flasker. Også tannpuss skal foretas med dette vannet. Unngå å bruke isbiter.
  • Grønnsaker må skylles i rent vann. Benytt helst frukter med skall, og fjern skallet selv.
  • Kjøttprodukter må være godt kokt eller fullstendig gjennomstekt.
  • Unngå iskrem eller melkeprodukter.
  • Reising innebærer oftest lange timer i fly. Dette innebærer en risiko for blodproppdannelse. Graviditeten medfører i seg selv en økt risiko for blodpropp.

    Det er derfor viktig at du forebygger denne komplikasjonen ved å:
  • Reise deg opp og vandre i flyet med jevne mellomrom, for eksempel minst en gang hver time.
  • Ekstra tilførsel av vann eller ikke alkoholholdige drikker er positivt.
  • Noen eksperter anbefaler kompresjonsstrømper til gravide som skal reise over lange strekninger.
  • «Vanligvis er oksygenkonsentrasjonen i luften lavere i fly enn på bakken. For fosteret er dette uproblematisk på grunn av høy oksygenbindingsevne i barnets blod. For en frisk gravid betyr heller ikke dette noe, men for gravide med blodmangel eller hjertesykdom kan dette være en begrensning», skriver Norsk Helseinformatikk.

    I følge retningslinjer fra The Air Transport Association (IATA) kan du som gravid reise med fly til og med svangerskapsuke 35. I uke 36 og 37 tillates kun flyreiser på inntil 4 timer uten mellomlanding. Fra og med uke 38 er det ikke tillatt å fly. Vær oppmerksom på at reglene kan variere, så det anbefales at du kontakter flyselskapet og sjekker reglene før reise om du er gravid i tredje trimester.

    Redd for strålingsfare? Bakgrunnsstrålingen er riktignok høyere ombord et fly enn på bakken, men strålefaren er likevel så lav at en enkelt tur-returreise skal være helt uten problemer. For ansatte som jobber i fly, eller kvinner som reiser ofter, kan den totale strålebelastningen overstige anbefalte grenser.

    Kilde: Norsk Helseinformatikk
gravid

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også