Gravid? Husk dette!

Det finnes et stoff som gravide kvinner ikke er flinke nok til å få i seg.

Publisert Oppdatert
Hver uke blir minst ett barn født med ryggmargsbrokk i Norge. Ryggmargsbrokk er en medfødt skade på ryggvirvlene, og oppstår tidlig i svangerskapet. Men løsningen på problemet ligger nærmere enn vi tror.

Tilskudd av B-vitamin

Sosial- og helsedirektoratet har nemlig helt siden 1998 anbefalt kvinner å ta folat-tilskudd før de blir gravide. Til tross for dette viser en ny undersøkelse utført på vegne av Lifeline Care, at det fortsatt er stor usikkerhet rundt B-vitaminer.

Og selv kvinner som kjenner til anbefalingene, tar dem ikke nødvendigvis til etterretning.

På landsbasis svarer 42 prosent av kvinnene at de ikke vet, eller ikke har hørt om anbefalingen, om når de bør begynne med folat-tilskudd i forbindelse med graviditet. Dårligst ut kommer Nord-Norge hvor 56 prosent verken vet eller har hørt om rådene. Best ut er Sør-Norge og Vestlandet hvor henholdsvis 54,9 og 54,5 prosent svarer at de vet at de bør begynne med folat før planlagt graviditet.

Blant kvinnene som har vært gravide de siste fem årene svarer 83 prosent at de tok folat i forbindelse med graviditeten, mens hele 17 prosent svarer at de ikke gjorde det. I aldersgruppen 18-24 år svarer 33 prosent at de ikke tok noen tilskudd under graviditeten. Dette til tross for at 75 prosent i samme aldersgruppe vet at det er anbefalt før planlagt graviditet, og i det minste med en gang man vet/tror man er gravid.

Et oppsiktsvekkende funn er at på Vestlandet, hvor flest har kunnskap om anbefalt bruk, oppgir hele 22 prosent at de ikke tok noen tilskudd under graviditeten.

- To til fire uker etter befruktning begynner lukkingen av nevralrøret som skal bli ryggmargen til barnet, og det er klare bevis på at folat kan bidra til å forhindre ryggmargsbrokk. Det gjenstår ennå et viktig informasjonsarbeid overfor kvinner i fruktbar alder. Selv om der er relativt få tilfeller i Norge er det en menneskelig tragedie hver gang dette skjer, sier Geir Erik Berge, fagsjef i Lifeline Care.

Liten bedring

Kvinner blir anbefalt å ta folat før de blir gravide da det er medisinsk bevist at dette reduserer risikoen for å få barn med ryggmargsbrokk betydelig. Likevel er reduksjon i antall barn som blir født med ryggmargsbokk mindre enn forventet her i landet. Det er alt for mange tar ikke tilskudd, eller starter for sent, det vil si når de oppdager at de allerede er gravide.

- Alle som er i fertil alder, og planlegger graviditet, bør ta 400 mikrogram folat. Folat er et B-vitamin uten bivirkninger i denne dosering. Alle ønsker det beste for sine barn, og i dette tilfellet betyr det at et lite vitamintilskudd kan gjøre en stor forskjell. Det er viktig å oppfordre kvinner til å ta folattilskudd i perioden før man blir gravid, og øke bevisstheten om verdien av dette, sier Berge. Vitamin-B-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning