Godt treningsgrunnlag

Et godt treningsopplegg starter med valg av riktige joggesko.

Sist oppdatert
- Et par gode sko er faktisk det eneste utstyret du trenger for å kunne ha glede av jogging, sier tidligere eliteløper og forfatter av boka "Løp din egen maraton", Grete Waitz. Hun jobber aktivt for å få folk inn i joggeskoene, og har blant annet startet stiftelsen "Aktiv mot kreft".

Men selv om sko er det eneste utstyret du trenger, er det ikke bare enkelt å velge disse skoene. Og valget har blitt langt vanskeligere siden Waitz løp sine første mil.

- Utviklingen har vært enorm. Før fantes én type joggesko. Nå finnes et stort utvalg for ulike føtter og ulike bruksområder, med varianter både for kvinner og menn, forteller hun.

Selv brukte hun blant annet Adidas Gazelle - en modell som i dag selges i sneakerssjapper, og som Waitz selv definerer som ubrukelig til annet enn trasking.

Vurderingskriterier

Det beste stedet å starte jakten på joggesko, er å gå til en spesialisert løpebutikk. I sportsforretninger med bredt utvalg og høy kompetanse vil de kunne studere hvordan du løper, og finne sko som passer for akkurat deg.

- Hvis du ikke har en slik butikk i nærheten, må du finne ut av ting selv. Det finnes mye informasjon på nettet, tipser Waitz, som selv har viet et kapittel av sin bok til temaet.

- Er du utrent, ville jeg satset på en sko som gir mye stabilitet og støtte. Støtdemping er ikke like viktig, siden du sannsynligvis vil veksle mellom å jogge og å gå, forklarer hun.

Vekt er av betydning. Jo tyngre du er, jo større behov har du ifølge Waitz for en såkalt supportsko, som har hardere såle bak på hælen. Mange trenger også sko spesielt for føtter som har mye trykk på innsiden av foten, såkalt overpronasjon.

Skovalget må også vurderes etter hvilket underlag du ønsker å jogge på, og hvor ofte. Etter rundt 150 mil bør de byttes, og underveis kan de gjerne få en runde i vaskemaskinen på 30-40 grader.

Testløp

Prisen mener Waitz bør ligge opp mot tusenlappen.

- Du får ikke en god løpesko til 500 kroner. Samtidig er det heller ikke slik at de dyreste modellene nødvendigvis er de beste.

Og har du først investert i et par sko, er det bare å gå til innkjøp av nummer to.

- Selv om du bare er mosjonist, er det lurt å ha to par sko. Gjerne et par til asfalt og et til grus. Forskjellige sko gir variasjon i belastningen, sier Waitz. Som selv har et helt skap reservert for hennes og ektemannens joggesko.

Når alle faktorer er vurdert, er det tid for prøving.

- Prøv helst skoene om ettermiddagen, og med den type sokker du har tenkt til å bruke. Og ikke sats på at skoene "går seg til etter hvert". Er de ikke gode når du prøver dem i butikken, blir de garantert ikke bedre når du kommer hjem, sier hun.

Med butikkveggen full av skomodeller, gjelder det å ikke la seg blende av fine farger og tekniske finesser.

- Skoprodusentene skal selge, og må stadig fornye seg. Mange lar seg friste av ting som er in, i stedet for å kjøpe en sko som er riktig. Det er mange funksjoner man ikke trenger - slik som for eksempel sko med chip som måler hvor langt du løper, mener Waitz.

Hun vil ikke trekke frem noe bestemt merke som bedre enn andre.

- De etablerte merkene har alle bra sko. Det handler mest om å finne noen som passer deg. Og ikke kjøp et par sko bare fordi du har fått dem anbefalt av en bekjent - det er slett ikke sikkert skoene sitter godt på deg.



Denne saken ble første gang publisert 27/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også