Glemsk? Spis dette!

Spis denne typen mat for bedre hukommelse!

Publisert Oppdatert
Er du av typen som glemmer veska på bussen, legger strømpebuksa i kjøleskapet og lurer på om du faktisk husket å ta ut stikkontakten på strykejernet? Vel, du er ikke den eneste. Forskere har derfor brukt både tid og ressurser på å finne ut hvordan du best mulig kan få bedre hukommelse.

Det har lenge vært en allmenn oppfatning av at fysisk aktivitet fremmer god hukommelse. Men hjernen kan også faktisk huske bedre ved at du er mer bevisst på hva du putter i munnen.

Får du i deg planteekstraktet epicatechin skal du visstnok få forbedret hukommelsen. Epicatechin er et flavonoid, som er en gruppe naturstoffer som hovedsakelig finnes i vegetabilsk mat.

Amerikanske forskere fra Salk Institute for Biological Studies i California har funnet ut at stoffet også har beskyttende virkning mot kreft og hjerte- og karsykdommer. Både blåbær, druer, te og kakao inneholder epicatechin.

Mer fet fisk
Dette stoffet har vært testet ut på hunnmus. Noen mus spiste eller drakk vann eller mat med epicatechin, og løp deretter i et løpehjul. Andre mus løp, men fikk ikke tilført stoffet. En tredje gruppe mus hadde ikke løpehjul og ble ikke forsynt med epicatechin.

Etter seks uker prøvde forskerne å trene musene til å manøvrere seg gjennom en vannlabyrint. Musene skulle finne en plattform gjemt i labyrinten i løpet av 40 sekunder.

Det viste seg at musene som hadde fått epicatechin hadde bedre hukommelse enn de andre musene. Ifølge forskerne tyder det på at epicatechin kan være avgjørende for hukommelsen, og særlig når den kombineres med trening. Så det er med andre ord ingen grunn til å legge seg på latsiden selv om man kan spise seg til bedre husk!

Andre eksperter mener det også kan være gunstig å øke inntaket av fet fisk. De senere årene har det vært forsket mye på langkjedede omega-3 fettsyrer og hjernefunksjon, spesielt fettsyrenes effekt på demens. Studiene viser at de som har hatt et høyt inntak av fet fisk, fiskeolje eller som har høy konsentrasjon av omega-3-fettsyrer i kroppen, har lavere risiko for å utvikle demens.

Kilde:www.dinside.no 2 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning