Gaver til de små

Leketøyene ligger kanskje allerede strødd over hele huset. Gi heller en opplevelse i julegave til barna!

Sist oppdatert
Under juletreet bugner det gjerne av gaver - de fleste av dem til minstemann i huset. Som får bilbaner, biler, dukker, plastikkdingser og tegnesaker som gjerne blir liggende å slenge over hele huset. Det er dessverre blitt slik at de fleste norske barn i dag eier flere ting enn de noensinne kommer til å få bruk for.
  • Gode gaver til jul
  • Personlig gave
  • Opplevelsesrike gaver
  • Bruk og kast er noe vi læres til tidlig, og hvert produkt kan belaste miljøet. Det finnes imidlertid gaver som er bedre for miljøet, og som barnet kan få enda større glede av. Tenk derfor nytt når det komme til gaveinnkjøp.

    Her er noen forslag:

    Klær og utstyr
    Til små barn kan du for eksempel kjøpe klær, eller nødvendig utstyr som du vet barnet har behov for. De fleste småbarn har ikke noe begrep om hvem som har gitt dem hva.

Gi en forventning
Hva med å gi bort et frukttre som gave? På vinteren kan du gi et gavekort til et hagesenter. Da lærer barnet i tillegg om årstider, forventninger og tålmodighet. La barnet være med på å plante og stelle treet. Finn oppskrifter på ting dere kan lage når treet bærer frukter.

En opplevelse
Til større barn kan du gi bort opplevelser i stedet for ting. Hva med et felles kinobesøk, en tur på pizzarestaurant eller en overnattingstur i naturen. Snakk med det lokale ridesenteret, og kjøp ridetimer, eller medlemskap i svømmeklubben.

Bruksgjenstander
Gi bort "ordentlige" ting barnet får bruk for i stedet for leketøy; sportsutstyr, sysaker, førstehjelpsskrin, turutstyr, fiskestang, formingsutstyr. Kjøp for eksempel bivoks og veker som barna kan rulle sine egne vokslys med. Bivoks finner du i hobbybutikken eller på apoteket.

Nær en interesse
Du kan også gi bort et abonnement eller et medlemskap i noe du tror barnet har interesse av.

Lær måtehold
Noen foreldre med barn som har fulle lekekasser kan prøve ut prinsippet: Én ting inn - én ting ut. Da kan det bli lite fristende for de små å hele tiden ønske seg nye ting, men heller lære seg å sette pris på det man har.

Og husk:
  • Alle leker inneholder kjemiske stoffer som påvirker miljøet, når de lages, når de brukes og når de havner i avfallet.
  • Myke plastleker og elektroniske leker kan inneholde stoffer som er særlig farlige både for helse og miljø. Derfor har Statens Forurensningstilsyn forbudt leker av myk PVC-plast til barn under tre år. Lekebutikken skal ta imot gamle elektroniske leker.
  • Husk at opplevelsen uansett er det viktigste. Ting behøver ikke være laget for å vare så lenge: Tenk på alle de sandslott som bokstavelig talt har rent ut i vann, eller alle de lekehytter som har falt sammen av seg selv...
  • Fysisk aktivitet i barndommen stimulerer fantasi, konsentrasjon og læreevne.
  • Kilde: folkevett.no
gave_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også