Gå ned de siste kiloene

Sliter du med de siste kiloene? Her får du tipsene!

Publisert Oppdatert
  • Les mer på Line Marions treningsblogg!
  • Du er kanskje en av dem som trener regelmessig og spiser sunt, men som syns de siste kiloene sitter litt for godt? Det er fordi kroppen din har funnet sin trivselsvekt, derfor må det ekstra innsats til.

    Små justeringer

    Her får du rådene fra vår treningsekspert Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med fordypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, men ser fremfor alt på seg selv som en livsstilscoach/motivator, og du kan lese hennes gode treningstips her på Kvinneguiden.no!

- Kroppen venner seg raskt til ytre stimuli, derfor må det endringer til for å klare å gå ned i vekt. Man kan enten se på kostholdet eller treningen, eventuelt begge deler og se hvor det er mest hensiktsmessig å foreta justeringer. Noen ganger er kun små justeringer nødvendige for å oppnå ønsket resultat, sier Line Marion.

Tenk over følgende:

Har du stor nok variasjon i treningen din? Er intensiteten høy nok? Er du aktiv 60 minutter daglig?

Spiser du regelmessig? Har du et balansert kosthold? Stopper du når du er mett?

- Skal du klare å gå ned i vekt må du endre dagens mønster. Ofte kan det faktisk være for lite mat eller for uregelmessig inntak som kan være problemet. Forsøk å stille deg selv spørsmålene over og se deretter hvor det er du kan gjøre endringer. Det er alltid noe man kan endre på, sier treningseksperten.

Annen trening og kost

Så hvis du vil ned de siste kiloene betyr det i realiteten at du må gjøre endringer fra dagens rutiner. Det betyr slett ikke at du skal sulte deg, eller kjøre på med hard trening hver dag. I stedet kan du kan for eksempel prøve nye treningsformer. Er du glad i gruppetrening som step og aerobic kan det være lurt å forsøke noe helt annet, hva med kampsport eller svømming?

Du bør også evaluere hvordan du spiser og se etter løsninger. Spiser du for uregelmessig er det enkelt å få inn en frukt og yoghurt, eller en shake, som et mellommåltid. Det er også viktig å ha et balansert kosthold.

- Noen ganger føler du at du spiser sunt men glemmer å ta med kafébesøket i lunsjen. Skal du klare å gå ned i vekt må det være en ubalanse mellom hvor mye energi du bruker og inntar, så er det opp til kroppen å bestemme når den vil "slippe taket". Uansett er det viktig å unne seg noe godt innimellom, men hold det til en dag i uken, for eksempel lørdag. Da blir det også lettere å nå målet sitt. Husk også på å velge mat du liker, sier Line Marion.

Bruk tid

I utgangspunktet kan du klare å gå ned et halvt til ett kilo i uken uten å miste muskelmasse, men for å unngå stress, er det lurt å bruke mer tid.

- Beregner du cirka tre uker per kilo burde du ha nok tid. Det er selvfølgelig individuelt hvor raskt du går ned, og hvor på kroppen fettet løsner først. Det kan lønne seg å bruke målebånd i tillegg til vekt, siden vekt kan være litt misvisende. Vei deg èn dag i uken, for eksempel fredag morgen og skriv ned resultatet. Da blir det mye lettere å følge fremgangen, tipser treningseksperten.

Når du først har klart å gå ned skjønnhetskiloene, er jo poenget å holde seg på ønsket nivå. Line Marion mener at du da må legge deg på et kaloriinntak som hindrer vektoppgang.

- Prøv deg fram, forsøk en periode med det samme inntaket som du klarte å gå ned i vekt på, og eventuelt øke litt på dette utgangspunktet. Her må du prøve deg litt fram. I tillegg må du fortsette å være aktiv, dersom aktivitetsnivået blir lavere må du kutte mer på maten. Den beste løsningen er for de fleste å være mest mulig aktiv og trene regelmessig og heller ha et litt høyere inntak av mat, sier Line Marion.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning