Gå ned 10 kilo slik

Ernæringsfysiolog Ida Rasmussen avslører hemmeligheten!

Publisert Oppdatert
Dersom målet ditt er å gå ned 10 kilo i løpet av 2009, skal du vite at å spise sunt nødvendigvis ikke er ensbetydende med å slanke seg.

Sunt men fetende

Klinisk ernæringsfysiolog Ida Rasmussen forteller at sunn mat kan være vel så fetende som usunn mat.

- Forskjellen ligger i at sunt kosthold forebygger hjerte- og karsykdom ved å holde kolesterolet i sjakk, pluss at det dekker behovet for alle viktige næringsstoffer. Mens et usunt kosthold kan være kolesteroløkende pluss at det sikkert ikke dekker behov for alle viktige næringstoffer, sier hun til Kvinneguiden.

Rasmussen forteller at alle matoljer er sunne fordi de er hjertevennlige, men de er samtidig meget kaloririke (900 kalorier per 100 gram), det samme gjelder alle typer nøtter som også er sunne, men disse har rundt 600 kalorier per 100 gram (det samme som sjokolade og potetgull). Banan har kun 80 kalorier per 100 gram og er på ingen måte fetende slik mange tror, potet inneholder det samme som banan og er heller ikke fetende.

Ønsker du å slanke deg, bør du ha som mål å legge om livsstilen din og ikke bare tenke at du skal gå ned kilo innen en viss dato for så å legge på deg igjen. Den beste måten å legge om livsstilen din på mener ernæringsfysiologen er å ta utgangspunkt i ditt nåværende kosthold og foreta noen få konkrete endringer som å redusere inntak av mettet fett (dyrefett fra kjøtt, kjøttprodukter, og fete meieriprodukter).

- Det kan gjøres ved å spise mer fisk, både til middag og som fiskepålegg, for eksempel makrell i tomat, røkelaks, sursild, lofotpostei, fiskekaker, fiskepudding, sier Rasmussen og fortsetter;

- Du kan spise grønnsaker til alle måltider (inklusivt brødmåltider; agurk, tomat, paprika), ha et fornuftig måltidsmønster i forhold til eget aktivitetsnivå. Tre-fire måltider pluss frukt som mellommåltid er bra, sier hun.

Hun understreker også at du bør finne deg en fysisk aktivitet som du syns er kjempegøy og gleder deg til å gjøre.

- Men ikke overdriv for da slutter du like fort som du har startet. Start i det små med en til to aktiviteter i uken.

10 kilo ned

Hvis du ønsker å gå ned 10 kilo i løpet av 2009 er det viktig at du ikke er altfor stresset. At du har ordnede arbeidsforhold og har god tid til å spise lunsj teller.

- Stress hindrer oss i å planlegge og prioritere oss selv. En kombinasjon av fysisk aktivitet, og et riktig sammensatt kosthold som passer for den enkelte, både i forhold til smakspreferenser, måltidsrytme, og antall måltider, må passe den enkelte. Å redusere det daglige inntaket med 500 kalorier i forhold til det du egentlig forbrenner vil gi et vekttap på rundt en halv kilo per uke, altså et vekttap på to kilo per måned. Det er bedre å gå ned sakte og heller holde ut lenge, da taper du også mer fett og mindre muskulatur, tipser Rasmussen.

Ernæringsfysiologen forteller at de fleste klarer å gå ned i vekt, men de fleste går opp igjen etter en tid. Grunnen er at de faller tilbake i gamle vaner.

- I den tiden man går ned i vekt, bør man fokusere på å lære å spise riktig, ikke kun fokusere på at det er en midlertidig diett og ikke kun fokusere på vekttapet. La den tiden være en læringstid og legg om vanene for livstid. Det betyr ikke at man aldri kan skeie ut, men at grunnlaget i kostholdet er riktig i hverdagen så kan man kose seg i blant, sier hun.

Det betyr at du i etterkant av at du har gått ned i vekt bør fokusere på å fortsette de endringene du gjorde for å gå ned i vekt, men bare øke matmengden litt. Faste rutiner rundt fysisk aktivitet øker også sjansen for å holde vekten nede og stabil.

Hold deg mett

Rasmussen forteller at du holder deg mett og slank med grove kornprodukter, og at du bør unngå pizza, vafler, baguetter, boller, kaker, kjeks og lignende. Grove produkter gir en stabil blodsukkertilførsel som igjen gir følelsen av metthet og velvære.

- I tillegg er grønnsakene også viktige fordi de gir metthet, de fyller opp magen slik at man spiser litt mindre av andre ting. Tommelfingerregelen er at du skal spise like mye grønnsaker som brød, ris eller pasta. De fleste gjør ikke det. Litt sunt fett kan også gi metthetsfølelse, gjerne litt olje i maten eller litt Vita hjertego margarin, tipser Rasmussen. eple320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning