Full rulle innendørs

Når det mørkner for muligheten til å trene ute, er tiden inne for å ha det svett på hjemmebane. Treningsekspert Christine Thune guider deg til kondisapparatene.

Sist oppdatert
- Siden mange mennesker er travle, eller ikke har tilgang til moderne treningsstudio, kan trening hjemme være et fornuftig supplement eller alternativ, mener Thune (43).

Hun er utdannet faglærer på Norges idrettshøgskole, har skrevet flere bøker om trening, og leder treningsavdelingen ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI).

Men hva passer best for deg? Ergometersykkel? Romaskin? Tredemølle? Sykkelrulle? Her er Thunes anbefalinger:

Trimsykkel

* Pris: Fra 600 til 5500 kroner

* Passer for: Deg som trenger en sykkel til lettere mosjon/opptrening. Ingen støtbelastning på ankel, kne eller hofteledd. Trimsykkel finnes i to varianter, magnetsykkel og ergometersykkel. På magnetsykkelen reguleres motstanden ved hjelp av et magnethjul. En ergometersykkel har elektronisk justering, og gir vanligvis større spennvidde i regulering av motstand. Ingen av syklene er særlig egnet til å stå å tråkke.

* Thunes tips: - Ikke kjøp de billigste variantene, de gir ujevnt tråkk. Sjekk at sykkelen er god å sitte på. Mennesker med vond rygg bør sitte noenlunde oppreist, så sete og styre bør være justerbart.

Spinningsykkel

* Pris: Fra 3000 til 7000 kroner

* Passer for: Deg som ønsker en real treningsøkt, men mindre belastning på sener og ledd enn ved for eksempel løping. Fordelen med spinningsykkel er at du kan variere mellom å sitte og stå når du sykler.

* Thunes tips: - Et stort svinghjul gir et godt rundtråkk som tilsvarer mer det å tråkke ute. Setet og styret bør være justerbart. Undersøk at sykkelen er god å sitte på.

Sykkelrulle

* Pris: Fra 1000 til 2000 kroner

* Passer for: Deg som har sykkel, er glad i å sykle. Også din gamle offroadsykkel kan brukes, men bakhjulet bør utrustes med et dekk uten knaster.

* Thunes tips: - Det er en fordel om motstanden kan stilles inn ved hjelp av en regulator som festes på styret, så du slipper å gå av underveis. I tillegg regulerer du motstanden ved hjelp av giret på sykkelen. Spesialsko som du klikker på pedalen, gir deg et bedre tråkk.

Stepmaskin/ellipsemaskin

* Pris: Fra 1000 til 6000 kroner

* Passer for: Passer for deg som vil trimme effektivt, men trenger skånsom trening for knær, hofter og rygg. På en stepmaskin går du som i en trapp, mens ellipsemaskinen skal gi naturlige bevegelser som simulerer gange eller jogging med myke, flytende bevegelser. Ved å bruke armene, kan du avlaste beina. Kan være bra dersom du har problemer med ryggen, siden du står i stedet for å sitte. Mer effektivt enn sykling for å forebygge beinskjørhet. Vektbærende aktiviteter er mer positivt for beinmassen enn ikke vektbærende aktiviteter som sykling og svømming.

* Thunes tips: - På store stepmaskiner bør du sjekke at du kan gå lange skritt, og at du ikke støter i gulvet for hvert steg. Et langt steg gir bedre effekt enn et kort både på kondisjon og setemuskulatur. En ministepper fås til rundt 300 kroner, og er en liten sak som kan puttes under sofaen, og tas fram i reklamepausene. Den hjelper deg til å få i gang blodsirkulasjonen og øke pulsen, og kan være en artig og billig førstegangsinvestering. En mulig prøve på om du har selvdisiplin til å trene hjemme.

Tredemølle

* Pris: Fra 2500 til 30.000 kroner

* Passer for: For deg som er glad i å løpe. Dersom hellingen på tredemøllen kan justeres, gir den også trening på å gå i motbakke.

* Thunes tips: - Har tredemøllen for dårlig motor, løper du etter hvert fra apparatet ditt. Sjekk også støtdempingen, og at båndet er langt nok til lange steg.

Romaskin

* Pris: Fra 400 til 5000 kroner

* Passer for: For deg som vil styrke overkroppen og trene kondisjon samtidig.

* Thunes tips: - Et godt alternativ for dem som ønsker kun et apparat å trene styrke og kondisjon på. Treningseffekten er imidlertid avhengig at du behersker teknikken. Har du ikke rodd før, blir du trolig fort sliten i overkroppen. Start derfor med flere korte økter på fem til ti minutter, og øk gradvis.

(Prisene er basert på opplysninger fra Gresvig, XXL og Smart Club).

Salget øker

- Vi merker sterk økning på hjemmetreningsapparater. Utviklingen går mot dyrere og bedre apparater; det har vært - og er fremdeles - mye billige produkter i markedet, forteller Marius Piene, innkjøper hos XXL.

- Vi selger mye av trimsykler og spinningsykler, utdyper Piene.

Også Andreas Hertzenberg, produktsjef i Gresvig, melder om kraftig økning:

- Det selges mest trimsykler etterfulgt av ellipsemaksiner og tredemøller. Særlig tror vi at tredemøller kommer til å bli populært framover.

- På Smart Club har salget nærmest eksplodert de siste par årene. Tredemøller og ellipsemaskiner er i sterk vekst, men trimsykler er fremdeles størst, forklarer markedsdirektør Per Olav Andersen.

Treningsråd

* Omfang: Husk at litt er bedre enn ingenting. Alle monner drar.

* Underholdning: Tren mens du ser på tv eller hører på musikk, da går det gjerne lettere.

* Oppvarming: Sett av ti minutter, begynn pent, og øk etter hvert. Husk dessuten gradvis nedtrapping på slutten treningsøkten.

* Variasjon. Kjøp drop in-time på treningssenter for å få tips og inspirasjon hvis du ikke er medlem.

* Langkjøring: Intensiteten bør være jevn, og ligge på ca 70-80 prosent av makspuls, slik at du kan holde på én times tid (tilsvarer snakketempo). Det meste av treningen foregår med slik lav til middels intensitet.

* Intervalltrening. Gir treningen og formen et ekstra løft. Trener du tre ganger i uka, kan én økt med fordel være intervalltrening. Intervaller varer fra tre til åtte minutter, i fire til seks omganger, og med to til tre minutters aktiv pause i mellom. Høy intensitet, du skal bli sliten, men ikke stiv av melkesyre.

* Pulsklokke: Viser hvor høy intensiteten er. Kan motivere til innsats.

* Treningsdagbok: Mange synes treningen blir lettere når de kan systematisere og loggføre treningen.

* Kunnskap. Økt kunnskapsnivå er en viktig nøkkel til å oppnå framgang. Sett deg inn i innstillinger og programvalg på maskinen, og les artikler og bøker om trening.

* Rutine. Ha en fast treningsaktivitet i uka der du må komme deg ut av huset. Det gjør treningen mer forpliktende, og gjør deg mer motivert for treningen hjemme også.

(Kilde: Christine Thune, treningsekspert)

- Får det man betaler for

- Prisen på et kondisapparat står i stil med produktets kvalitet, holdbarhet, brukervennlighet, komfort og valgmuligheter, mener Christine Thune.

- Det finnes også langt dyrere og bedre utstyr som ikke lagerføres, men som kan bestilles via butikk eller internett. Dessuten får du supert utstyr fra de som leverer til treningssentrene, men da til proff pris.

Hun anbefaler interesserte kjøpere å iføre seg treningstøy før de drar i butikken, og prøve ut et apparat i minst ti minutter, før de tar med seg en flatpakket maskin hjem.

- Spør deg selv hvor ofte du kommer til å bruke apparatet? Har du spesielle behov? Størrelse, vekt, plassering og funksjon er ting å tenke på. Passer det til din kropp? Hvor skal produktet plasseres? Å ha det tilgjengelig øker sjansen for at det blir brukt. Sjekk også tilleggsutstyr: De fleste av apparatene har elektroniske computere med ulike treningsprogrammer og andre nyttige funksjoner.

__________________________________________________________________________

Foto: Henrik Björnsson

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også