Frisk med vegetarkost

Kroppen fordøyer maten lettere og får i seg viktige næringstoffer. Få tipsene her!

Publisert Oppdatert
Hvis du føler deg tung og slapp eller kanskje sliter med luft i magen, kan du prøve å legge om kostholdet så du får i deg mer grønnsaker og frukt. Og vil du gå over til å bli hundre prosent vegetarianer, trenger ikke dette være så vanskelig. Men du bør tilegne deg nok kunnskap først så du ikke går sulten og underernært.

Lett fordøyelig

- Det er viktig å sette seg inn i kostholdet om man ønsker å være vegetarianer. Man må få i seg nok proteiner, det hjelper med linser, nøtter og bønner, råder fagsjef ved Bama storkjøkken AS, Håvard Ravn Larsen.

- God vegetarmat inneholder blant annet avocado med sunne fettsyrer, bønner, linser og fiberrike, norske rotgrønnsaker. Grønnsaker med mye fiber gir ekstra hold i maten, spiser man fisk og egg ved siden av, er det lett å få i seg ett fullstendig kosthold, mener Larsen.

Han forteller også at det er lettere for kroppen å fordøye vegetarkost;

- Kroppen tar lettere opp alle næringsstoffene og man blir kvikkere av å spise frukt og grønt. Frukt og grønnsaker med sterke farger inneholder mest antioksidanter og vitaminer, sier han til Kvinneguiden.

Det kan være lettere å få i seg fem om dagen dersom du drikker frukt og grønt i tillegg. Larsen tipser deg om å kjøpe en juicepresse med saftsentrifuge så du kan lage din egen juice.

- For eksempel tre gulrøtter, ett eple, en liten båt med lime og en liten bit med ingefær, sier han.

Variert og sunt

Informasjonsjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, mener at vi i Norge har et altfor søtt og fett kosthold selv om vi har stor tilgang på frukt, bær og grønnsaker. Men selv om hun oppfordrer nordmenn til å spise mer grønt, mener hun likevel at et variert kosthold er det beste;

- Jeg tror at det er kjempesunt for kroppen å spise vegetarmat to-tre ganger i uka. Det krever kunnskap å sette sammen sunne vegetarmåltider og belgvekster og linser er for eksempel viktig. Samtidig mener jeg at det er bra å ha et variert kosthold med litt fisk, kjøtt, fjærfe og melk i tillegg, sier Kåsin.

Her er tipsene hennes.
  • La måltidet være lettvint, godt og pent.
  • Grønnsaker i wokpanne. Skjær grønnsakene i strimler eller biter. Bruk svak varme og wok i bare noen minutter for å holde på mesteparten av vitaminene og næringstoffene.
  • Poteter og kokte grønnsaker til middagen er også med å bidrar til "5 om dagen".
  • Du må gjerne blande frukt i middagen, for eksempel ananas for en søtere vri.
  • Det er lettere å spise frukt og grønt om du deler det opp i båter.
  • Frukt og grønt er med på å motvirke fedme, kreft, diabetes og hjerte-og karsykdommer.
  • For flere gode oppskrifter og tips, klikk deg inn på Opplysningskontoret for frukt og grønt.grnt320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning