Førstehjelp for solskadet hud

Ble du for ivrig under solingen i sommer? Her er eksperttipsene!

Publisert Oppdatert

I et land som Norge er det lett å bli overivrig når solen titter frem, og i sommer har det vært mange flotte soldager. Er du en av de som har solet deg mest mulig på kortest mulig tid eller glemt å bruke solkrem? Hudekspertene Solvår Hegge og Siri og Elisabeth fra Halber Mench-klinikken gir deg sine førstehjelpstips.

 

 • Kjøl ned
  Det første du må gjøre er å kjøle ned det solbrente stedet. Bruk gjerne også en krem med Aloe Vera, det virker kjølende, lindrende og fuktighetsgivende. Agurkskiver og yoghurt naturell har vist seg å være nyttige kjerringråd. Dette lindrer såpass at man får sove. Du kan også ta en kald dusj eller legge kalde omslag på det brente området.
 • Vekk fra solen
  Unngå å eksponere det brente området for mer sol. Søk ly i skyggen og ta på deg klær, solkrem med høy faktor og sinksalve. Bli ute av solen til huden er leget.
 • På tide med et legebesøk?
  En tommelfingerregel er at når du får kraftig blemmedannelse på et område som er større enn håndflaten din, bør du komme deg til legen for å få behandling for forbrenningen

 

Å sole seg for mye kan gi alvorlige konsekvenser, både kortvarige og langvarige. Mange av senskadene viser seg ikke før etter 10-20 år.

 

 • Soleksem
  Dette er den vanligste reaksjonen på overeksponering av huden under solen. Kjennetegnene er rødt utslett og røde kløende prikker. Soleksem behandles på samme måte som vanlig solbrenthet, altså kom deg ut av solen og kjør på med aloe vera og sinksalve.
 • Hurtig hudaldring
  En 40-åring som tilbringer for mye tid under solen kan ha en hud som ser 15-20 år eldre ut. De mest utsatte er solelskere og de som arbeider utendørs.
 • Føflekker
  Mye soling kan føre til at føflekkene spretter frem både her og der. Får du mange nye føflekker på kort tid, er det grunn til å tro at du har oversolet deg.
 • Kreft
  Faren med nye føflekker som følge av soling er at de kan være ondartede, og slik gi deg føflekkreft. Du kan lese mer om føflekk-kreft på Kreftforeningens nettsider.
 • Grå stær?
  Også øynene dine kan forøvrig også ta skade av for mye tid i solen. For store doser med UV-stråling kan gi skader på hornhinnen. Forskerer mener at UV-stråling kan forårsake grå stær.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning