Første gang du ammer

Det første døgnet til babyen er superviktig på mange måter. Få tipsene her.

Publisert Oppdatert
Amming de første gangene kan gå som en eneste stor lek, eller det kan utvikle seg til noe vanskelig og smertefullt, både på det fysiske og psykiske plan. Uansett krever det øvelse, og hvordan du ammer babyen din, har faktisk mye å si for dens søvnrytme.

I følge breastfeeding.com er de første 24 timene i en babys liv viktige i henhold til ammeopplevelsen for både mor og barn. Enten du føder vaginalt eller ved hjelp av keisersnitt er det å få lagt barnet til brystet så snart som mulig den beste starten dersom du ønsker å amme.

Hva kan du forvente?

Nyfødte barn er svært oppmerksomme de første to timene etter fødsel, og de er ofte ivrige etter å få mat. Jordmødre og fødselspersonal er godt trent til å lære deg opp med matrutinene. I begynnelsen vil det kanskje føles litt merkelig og unaturlig å legge barnet til brystet, men etterhvert finner du ut hva som er mest komfortabelt for deg og for barnet ditt.

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Få kroppen tilbake etter fødsel

Les også: Forberedt til morsrollenÅ vekke en sovende baby

Gjennom de første døgnene er det helt vanlig at babyen sover mye. Det betyr at det kan hende du må vekke babyen for å gi den mat.

Melken

Om babyen ikke vil bli ammet første døgnet, er det viktig at du begynner å stimulere melkeproduksjonen og prosessen med en brystpumpe. Her vil du få gode råd underveis fra helsepersonellet. Ikke vær redd for å spørre om hjelp.

Ammestillinger
 • Klassisk 'vuggestilling': Barnet ligger på siden med magen mot morens mage, hodet tilbakelent på underarmen hennes. Barnets nedre arm går rundt mors liv. Mor støtter barnets rygg med underarmen og holder stumpen eller bena med hånden.
 • Liggende stilling: Mor ligger på siden med beina litt bøyd, og pute under hodet og eventuelt mellom knærne. Barnet ligger på siden, vendt mot mor, nært inntil hennes kropp. Barnets hode og rygg kan støttes av et sammenrullet teppe eller liten pute. Mor kan få brystet nærmere barnet ved å rulle fremover mot barnet.
 • Modifisert vuggestilling: Barnet har samme kroppsstilling som over, men mor bruker sine armer omvendt. Mor støtter barnets rygg med armen og bruker hånden til å støtte skuldre/nakke. Hun kan da støtte brystet med hånden på samme side som brystet. Denne stillingen gir mor bedre kontroll av barnets hodebevegelser og anbefales spesielt for premature barn.
 • Tvillingstilling: Barnet ligger ved morens side på en pute. Mor støtter barnets nakke/rygg med hånden. Hennes underarm støtter barnets kropp, og løfter barnets hode til brystets nivå. Barnets stump og føttene hviler på stol- eller sofaryggen.
 • Modifisert tvillingstilling: Som over. Barnets stump hviler på stol- eller sofarygg og beina går oppover langs stolryggen. Dette sikrer at hoftene holdes bøyd, som igjen gjør at kjeven og tungen slapper av.

 • Vanlige problemer

  Det vanligste problemer de første 24 timene etter fødsel og amming, er såre brystvorter. Området kan være ganske ømt og sårt på grunn av hormonelle endringer i kroppen. Dette vil gradvis gå tilbake og derfor er det viktig at du fortsetter med ammingen så mye som du klarer. Skulle du fortsette å være sår de neste ukene og månedene, kan du ta pauser og pumpe ut melken samtidig som du pleier brystvorter med spesialkrem som legen din kan anbefale.

  Tips

  Tenk rutiner og regelmessig amming. Selv om babyen virker som den ikke orker å spise så mye, mat den så mye du klarer slik at du lærer den opp til å forstå når den bør spise og når den bør hvile seg.

  Kilde: breastfeeding.com, ammehjelpen.no, health.com
Amming2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning