Forholdsregler i svangerskapet

Du skal ikke, du må ikke, du kan ikke, du bør ikke. Det er ikke lett å bli klok på hva man egentlig kan og ikke kan gjøre mens man er gravid.

Sist oppdatert
Skrevet av Liv-Inger Resvoll

Ta nå dette med maten for eksempel. Hva man bør og ikke bør spise som gravid er et tema som har vært oppe til diskusjon i forumet her på Kvinneguiden mange ganger. Og enige, det blir vi visste aldri. Til tross for at blant annet Mattilsynet har utarbeidet en liste hvor de kommer med sine anbefalinger, vil det alltid herske uenighet blant gravide når det gjelder hva som er farlig og hva som ikke er farlig å putte i seg av godsaker.

Forvirrende
Kan man for eksempel spise sushi? Sopp? Drikke cola? Mattilsynet sier at "du bør huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før det spises". Men i tillegg sier de at "fisk som ikke skal varmebehandles også kan spises av gravide". Betyr det at sushi er ok da? Ja, sier noen. Nei, hevder andre.

Sopp kan man visstnok spise, "så lenge den ikke kommer fra høyfjellsområdene i Hedmark, Oppland og Nordland sør for Saltfjellet, som alle var spesielt utsatt for radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken". Noe skal man da måtte ta hensyn til. Hvem hadde trodd at Tsjernobyl-ulykken skulle få betydning for et svangerskap her i Norge nesten 20 år senere?

Cola kan man drikke, men "ikke mer enn 1 liter per dag". Er det noe problem da? 1 liter daglig er det vel de færreste som bøtter i seg, selv utenfor svangerskapet? Og det med per dag, hva innebærer det? Kan man overføre kvoten sin til neste dag? Hvis jeg ikke drikker cola annet enn om fredagene, kan jeg da kose meg med bortimot 7 liter uten å få dårlig samvittighet, og ikke minst uten å få en hyperaktiv liten krabat i magen? Ikke godt å vite, nei.

"Dasslooken"
"Må jeg virkelig se ut som en dass hele svangerskapet igjennom?", spurte en gang en forumbruker som nettopp var blitt gravid. Hun lurte på om det var greit å farge håret når man har en liten baby i magen, eller om kjemikaliene ville påvirke barnet. Og svarene hun fikk varierte. Enkelte mente det var trist at denne brukeren mente det var alfa omega å få farget håret i løpet av svangerskapet. De syntes rett og slett synd på henne. Andre fortalte at undersøkelser viser at hårfarging slett ikke er skadelig for den lille. Det eneste man må huske på er at håret kan reagere annerledes på fargen på grunn av hormonene i kroppen.

Hvem hadde rett? På doktoronline.no kan man lese at "de vitenskapelige undersøkelsene man har gjort vedrørende helsefarer ved hårfarging under svangerskapet, ikke har gitt et klart svar på spørsmålet". Hmmm, ikke akkurat beroligende. På barnimagen.com kan man derimot lese følgende: "Det er mange som har lyst til å farge håret eller ta permanent selv om man er gravid. Det er faktisk helt greit med begge deler. Det er en gammel myte at man ikke skal farge håret da". Vel, det hørtes jo mye bedre ut. Jeg støtter nemlig den lett fortvilte KG-brukeren, jeg. Jeg ønsker nemlig ikke selv å se ut som en dass bare fordi jeg er gravid. Særlig ikke nå som jula nærmer seg. Selv om jeg skal feire jul med magen oppunder haka, så vil jeg gjerne slippe å også skilte med ettervekst til langt nedenfor ørene. Den dag i dag skal jeg bestille meg frisørtime, til både klipp og farge. Så det så.

Redebygging - ok eller ikke?
En tredje ting det hersker strid om er dette med oppussing. Kan en gravid jente hive seg rundt med malingsarbeid for eksempel? Etter hvert som magen vokser opplever mange et sterkt behov for å fornye boligen. Mange går til og med så langt at de bytter bolig, og da må man jo fikse på både det ene og det andre.

De lærde og de ulærde strides om hvorvidt gravide bør male. Enkelte mener det er ok, så lenge man venter til man er over den mest kritiske perioden, altså de tre første månedene. Andre mener at gravide bør utsette malingsarbeidet til etter svangerskapet, bare for å være på den trygge siden. Alternativt kan jo mannen ta et ekstra tak sånn at de rette fargene er på plass når barnet kommer. Selv valgte jeg å pusse opp noen gamle furumøbler midt i svangerskapet. Jeg veide for og imot, og konkluderte med at så lenge jeg sto ute og gjorde jobben var det helt ufarlig. Betyr det at jeg har tatt en unødig risiko med mitt ufødte barn? Nei, mener jeg. Ja, mener helt sikkert andre.

Men det viktigste er tross alt at alle gjør sine egne valg. Veloverveide valg. Snakk gjerne med lege eller jordmor. Be om råd fra dem. Og basert på det de forteller deg finner du ut hva du mener er riktig og ikke riktig å gjøre. Så ille farlig er det vel ikke masse som er heller. Jeg har tross alt aldri opplevd å være på kontroll verken hos lege eller jordmor og uoppfordret fått formaninger om at man ikke skal drikke kaffe, ikke må farge håret, ikke må male eller lignende. Med sunn fornuft kommer man langt, tror jeg. Sunn fornuft kombinert med evnen til å oppsøke informasjon.

Mattilsynets råd
Her finner du Mattilsynets side med kostholdsråd til gravide:

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også