Forebygg stress

Stress gir deg mindre sexlyst, en anspent kropp og generell dårlig livskvalitet. Slik jobber du mot stressmonsteret!

Publisert Oppdatert
Psykolog og mensendieckfysioterapeut Anne brudevold har arbeidet med spenningstilstander og stress i en årrekke. Nå er hun også ute med boken sin Stress og det lille øyeblikks avspenning, og vi har plukket ut noen tips.

Et liv uten stress
 • Pusteøvelser hjelper deg å frigi stress fra kroppen. Det er viktig å komme i kontakt med hvordan man puster, her får du noen øvelser: - Beveger magen seg når du puster, og i tilfellet hvordan?
  - Beveger magen seg når du puster inn eller er det ingen bevegelse?
  - Beveger magen seg utover når du puster inn?
  - Eller beveger magen seg innover når du puster inn?
  - Eller kjenner du at brystet løfter seg litt ved innåndning og at det ikke skjer noe i magen?
  - Spenner du deg i skuldrene og halsen når du puster inn?
  - Registrer hva som skjer.
  - Registrer også hvordan spenningsnivået er i kroppen din for øvrig.
  - Deretter slipper du hele kroppstyngden ned i stolsetet så du kjenner trykket øke mot baken, spenn godt av i hele kroppen.
 • Å gi seg selv hvile og ro innimellom alle aktivitetene er effektivt for å forebygge og redusere stress. Å legge seg ned i 15-30 minutter gir verdifull avspenning og utkobling av stressreaksjoner.
 • Kosthold kan virke både som en stressfaktor og som stressregulering. "Antistress"-mat er mat som nøtter, frø, fullkornprodukter og brun ris, mørkegrønne grønnsaker, rotfrukter og gule og mørke frukter og bær fordi denne maten er rik på kalk, magnesium og kalium. Mat med høyt innhold av jod, for eksempel tang og fisk, er viktig fordi den kan stimulere skjoldbruskkjertelen og redusere den negative virkningen på stoffskiftet av et for høyt innhold av kortisol i blodet. I tillegg kan det hjelpe å spise proteiner fra mandler, gresskarkjerner og avocado samt å ta ekstra vitaminer og mineraler.
 • Mosjon og frisk luft øker utskiftningen av karbondioksid, noe som er viktig for utskillelsen av opphopet syre. Forskning viser også at trening og mosjon kan brukes i behandlingen av psykiske lidelser som angst, depresjon og aggresjon.
 • Å redusere stress handler mye om å oppdage sin egen verdi slik at det å ta vare på seg selv på en god og hensiktsmessig måte blir naturlig. Legg derfor vekt på å ta deg tid til å gjøre noe med de små tingene i hverdagen som skaper ro, glede, behag og velvære for en selv. Det er verdifullt for kropp, sinn og sjel.
stress2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning