Fordelene med antioksidanter

Antioksidanter holder kroppen ung og frisk, men du bør spise frukt fremfor piller. Les hva det betyr for kroppen!

Publisert Oppdatert
Denne saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!

Antioksidanter er et fellesnavn på stoffer som kan nøytralisere visse reaktive stoffer, frie radikaler, som kan skade kroppens celler. Trening fører til økt dannelse av frie radikaler i kroppen, og det er derfor viktig at idrettsutøvere får dekket dette gjennom kosten. Den svenske landslagssjefen i langrenn, Inge Bråten, har med hell benyttet et tilskudd for å styrke immunforsvaret.

 • Les resten av artikkelen på Treningsmagasinet.no!
 • Mye sykdom

  Idrettsutøvere blir også syke, og det er alltid utrolig kjedelig for en utøver å ikke kunne trene og konkurrere som vanlig.

  - Blant de svenske landslagsløperne var det mye sykdom, noe jeg ønsket å gjøre noe med. Jeg har alltid vært åpen for å prøve ut nye ting, og har en naturlig nyskjerrighet for blant annet kosttilskudd. Men jeg hopper ikke på hva som helst, sier Bråten.

  Han fikk presentert et tilskudd med navn Medox. Dette skal nøytralisere og uskadeliggjøre frie radikaler, beskytte mot den ødeleggende virkningen disse kan ha og senke det oksidative stresset.

  - Vi har forsøkt Medox på de utøverne som har villet, og det virker som om det fungerer positivt, sier Bråten.

  Produktet er utvunnet fra blåbær og solbær, og utviklet og produsert i Norge.

  Omdiskutert

  Noen hevder at idrettsutøvere bør ta tilskudd av antioksidanter utover det de får gjennom kosten, og at høye doser kan hjelpe til å beskytte mot celleskade og øke prestasjon. Olympiatoppen sier at forskningen så langt ikke har klart å bevise at det er positivt for utøvere å ta tilskudd av antioksidanter, og noen studier har antydet at det også kan virke mot sin hensikt. Mer forskning må til for å vise om et økt inntak av antioksidanter kan være gunstig og hvilke stoffer dette i så fall gjelder.

  Kan ikke erstatte grønt

  Det er flere grunner til at behovet for vitaminer, sporstoffer og antioksidanter bør dekkes ved inntak av mat heller enn kosttilskudd. Mat inneholder mange andre nyttige stoffer som ikke kan erstattes av kosttilskudd.

  Et godt eksempel på dette er fytokjemikalier. Dette er stoffer som gir farge og smak på maten, og de fungerer blant annet som sterke antioksidanter. Fytokjemikalier er naturlige kjemiske substanser som kun finnes i planteriket, og kan derfor ikke erstattes med piller. Det er også viktig å huske at vitaminer og mineralstoffer fungerer i et samspill og kan derfor, ved høye doser, ha ugunstig effekt ved for eksempel å påvirke opptaket av andre stoffer i tarmen.

  Eksempel på 5 om dagen
 • 1 glass appelsinjuice til
 • grønnsaker som pålegg på (tomater, agurk, paprika)
 • 1 banan etter trening
 • 1 porsjon salat eller grønnsaker til middag


 • Les mer på Treningsmagasinet.no!
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning