For jeg er den du veit sier aldri nei...

Er du den som alltid sier ja til ting du egentlig vil si nei til? Coachen veileder deg.

Publisert Oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema omhandler det å sette grenser for seg selv.

Føler du som oftest at man alltid bør si ja - "fordi det er slik man bør gjøre"? Melder du deg til og med frivillig til å ta på deg oppgaver og ansvar du egentlig ikke vil eller har tid til? Når du ikke setter grenser for deg selv, er det ofte fordi du er redd for at andre ikke skal like deg eller bli skuffet over deg.

Du nedprioriterer da dine egne forventninger, drømmer og ambisjoner og lar andres krav styre deg. Muligens tenker du kanskje i banene "han burde ha skjønt at jeg ikke ville det slik", eller "de burde ikke ha spurt meg om dette". Selv om det er ønskelig at andre fanger opp hint eller klarer å lese tankene våre for å skjønne hva vi vil, så er det vårt eget ansvar å tydelig si i fra.

Personlig integritet

Vi kan ikke være enige med alle hele tiden, de har sine forventinger og ambisjoner, og som mennesker er vi ulike, som igjen gjør at vi har motstridende meninger og ønsker til tider. Det er ikke sunt eller realistisk å like alle eller å tro at alle skal like deg.
 • Ødelagt av utroskap?
 • Nytt år - nye muligheter
 • Bli venn med speilbildet ditt!
 • Når han irriterer vettet av deg!
 • Tenk om du aldri får kjæreste...!
 • Er vi sammen nå eller?

 • For å trene opp selvfølelsen er det viktig å sette grenser for deg selv, og å være tydelig med andre om det. Personlig integritet er å være ærlig og oppriktig overfor seg selv, og også å holde det vi lover. Når vi bryter et løfte går det utover selvfølelsen. Dermed blir det desto viktigere å ha selvinnsikt i hvor grensene våre går, og være tro mot våre egne normer og verdier. Det gjør også at vi prioriterer lettere hvilke relasjoner vi skal ta hand om i livet vårt.

  Ærlighet eller selvhevdelse?

  Enkelte mennesker sier "jeg snakker rett fra levra, det må folk tåle". Det er gjerne de som rakker ned på andre for å hevde seg selv, og har lite med personlig integritet å gjøre. De blander sine meninger med hva som er sannhet og hva som er deres meninger.

  Om du har mennesker i livet ditt som du ikke trives med er det også ditt ansvar å ta tak i det.

  For høye krav til deg selv

  Mange av de som sliter med å sette grenser for seg selv er gjerne også omsorgsfulle mennesker som liker å gi. Det er ikke nødvendigvis svaret for empatiske mennesker å begynne med å alltid si nei. Det er viktig å se hvor balansen finnes mellom det å gi for å glede i stedet for å gi for å bli likt. Givende mennesker er gjerne også gode til å ha mange baller i luften på en gang. Problemene kan oppstå når de blander sine prestasjoner med egenverdet. Det er derfor viktig at vi ser på totalen i livene våre når vi prioriterer, og at vi sier nei når det går i mot våre grenser, og ja når det er noe vi kan og ønsker.

  Hva kan du gjøre videre?

  Dine prestasjoner er ikke din egenverd, og selv om du gjør feil av og til, betyr det ikke at du er dårlig!

  Vær tålmodig med deg selv, for det kan ta tid å endre handlingsmønster - det handler om å øve!
 • Bli bevisst på hva slags situasjoner og mennesker du har problemer med å si nei til. Klargjør dine egne grenser, og bestem deg for neste gang en situasjon oppstår skal du velge å si nei. Det går ikke alltid første gangen, men igjen er det viktig at du er tålmodig med deg selv.
 • Snu tankene, helst når de kommer, og tenk: "dette er nytt for meg, men jeg øver. Nå setter jeg stopp for den tanken her - det holder."
 • Tren på å øke selvfølelsen - med god selvfølelse utgår du fra deg selv og ikke alle andre. Lag deg en Bra-bok! Er du aldri god nok?
 • Bekreft deg selv positivt for hver gang du er tydelig og setter grenser, det er steg fremover på veien til sterkere egenverd.
Annika220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning