Føler du babypress?

- Det å få barn er ikke den eneste lykken i livet, sier jordmor Tove Nordahl.

Føler du babypress?

Føler du babypress?

Publisert Oppdatert
Flere forskere og leger hevder at den beste tiden for kvinner å få barn på, rent biologisk sett, er i alderen 20-24 år. Men slik vi lever idag, er det få som faktisk velger å bli gravide så tidlig. Vi har mange ting vi ønsker å oppnå før vi roer oss ned og prioriterer å ta vare på ett eller flere barn i mange år fremover.

Derfor velger mange kvinner å vente med graviditeten til slutten av 20-årene, og gjerne mye lenger enn dette også. Likevel; når man er del av en venninnegjeng hvor de fleste allerede har fått ett eller flere barn før fylte 30 år, og man selv ikke ønsker dette før man er litt eldre, kan man lett kjenne på presset om at man "må" eller "bør" bli gravid så snart som mulig.

- Man velger selv

Så hvordan skal man egentlig takle dette presset? Er det virkelig så ille å vente til man føler seg skikkelig voksen og ordentlig klar for å takle det?

Les også: En mor forteller

Les også: Når barn dør i magen

Les også: Babyens selvfølelseAbsolutt ikke, mener jordmor Tove Nordahl.

- Det er ideelt å bli gravid når man synes det passer med barn. Det vil altså si; ikke for tidlig og ikke for sent. Men fra 20 år og gjerne helt frem til 40-årsalderen, sier hun.

Jordmoren mener at kvinner i slutten av 20-årene og begynnelsen på 30-årene, som har mange prosjekter på gang og ikke føler seg klare for å få barn, bør få velge selv når de ønsker å ta steget videre mot et svangerskap.

- Man må jo selv velge hva man synes er viktigst til enhver tid. Presset fra andre handler jo ikke om hva som skal være innholdet i eget liv, sier Nordahl.

Likevel uvanlig

Så hvor lenge kan man som kvinne egentlig "utsette" sin første graviditet før det faktisk er for sent?

- Man kan godt vente til man er 36-37 år og likevel bli gravid, til og med 40 år. Men etter dette synker fruktbarheten en del, sier jordmoren og fortsetter;

- Ikke alle kan regne med å bli gravid uansett. Og i eldre alder tar det gjerne litt lenger tid å oppnå graviditet når man prøver.

Det er også kvinner som bevisst velger bort det å få barn i livet, og det er ikke egoistisk, mener jordmoren.

- Egoistisk er det ikke, men det er uvanlig. Kvinnekjønnet er fremdeles utrolig sterkt knyttet til det å få barn. Det er mange flere menn som velger bort barn enn kvinner.

Samtidig er det også kvinner som veldig gjerne ønsker seg barn men som ikke kan få dette, noe det ofte er stor sorg knyttet opp mot.

- Det er nok noen en bare må leve med, ikke alle kan få barn, og det går helt fint å leve uten barn samtidig som man også kan leve greit med en sorg eller to også, sier Nordahl.

Hun mener at man isåfall godt kan prøve å være noe for noen andres barn og ungdom istedet, for eksempel bli fosterforeldre. Samtidig understreker hun at man også bør ta tak i ens eget velbefinnende dersom man havner i situasjonen;

- Husk at det å få barn ikke er den eneste lykken i livet, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning