Mange gravide kan ikke få lest eller lært seg nok om graviditeten og fødselen. Det finnes utallige bøker, artikler og nettforum der man kan lære mye, men det aller beste er å spørre jordmoren sin, eller melde seg på et svangerskapskurs. Dette kurset holdes som regel på fødeavdelingene på sykehusene, og det tilbys i første rekke gravide.

Bor man langt unna sykehuset, eller av andre grunner ikke har anledning til å delta på et slikt kurs, finnes det også nettkurs for gravide. Det går også an å be om en omvisning på fødeavdelingen der du skal føde.

Visste du at...

...slimproppen kan komme stykkevis over flere dager? Den ser ofte ut som en glassmanet og er iblant litt blodtilblandet. Det er vanlig at man føder 1-7 dager etter at slimproppen har gått.

...den gjennomsnittlige fødende kvinne i Norge var 30,4 år i 2007?

...det er imidlertid stadig mer vanlig å bli gravid i en alder av 50 pluss? Årsaken er den teknologiske utviklingen innenfor assistert befruktning. I USA ble det i perioden mellom 1997 og 1999 rapportert om 539 fødsler av mødre over femti år.

...den eldste moren en vet om er Maria del Carmen Bousada fra Spania? Hun fødte tvillinger ved hjelp av prøverørsmetoden da hun var 66 år i 2006.

(Kilde: Mammanett.no, Fhi.no, Wikipedia)

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!