Fødsel i stua

- Det var en rolig sommerdag og jeg gikk på tunet vårt og kjente på riene. Jeg var trygg og avslappet og følte meg som en ur-kvinne, ler An-Magritt Moen (32).
Hun angrer ikke ett sekund på at hun fødte to barn hjemme.

Sist oppdatert
Da prinsesse Martha skulle føde sitt andre barn hjemme vakte temaet stor debatt i Norge. Jordmødre advarte mot hjemmefødsler og diskusjonen om hvorvidt dette er risikabelt, var pågående. Men An - Magritt Moen (32) hadde to mye mer behagelige fødsler hjemme enn sin første på sykehuset. Hun forteller om en unik opplevelse hun aldri ville vært foruten.

Urolig på sykehus

- Da jeg skulle føde mitt første barn på sykehuset følte jeg meg distansert fra meg selv, alt var så fremmed på sykehuset, fødselen tok lang tid og jeg var stresset. Da datteren min ble født var hun urolig og gråt mye, og jeg bodde på rom med andre mødre som hadde urolige barn på sykehuset. Jeg hadde det vanskelig den første tiden etter fødselen, det var mye barselstårer, sier An- Magritt.

Grunnen til at hun ikke fødte sin første datter hjemme var fordi hun ikke visste om hjemmefødsel som et alternativ før jordmoren hennes tipset om dette da hun ble gravid på ny.

An- Magritt syntes det virket fristende å bare ha mannen sin og jordmor til stede i en rolig atmosfære under fødselen, og da hun hadde lest til seg mye informasjon og pratet lenge med jordmoren, var hun overbevist om at hun ville føde hjemme.

- Jeg har en god og stødig mann som var med meg hele tiden. Jeg fødte i stuen vår nede i huset, og med tente lys var jeg veldig rolig og avslappet.

Trygt og rolig

Mange kvinner kan gjerne føle seg usikker på å føde hjemme i tilfelle det oppstår komplikasjoner. An-Margit har fått mange spørsmål og kommentarer fra andre kvinner som mener det var tøft gjort av henne. Selv mener hun at hun fulgte instinktet sitt og ser ikke på det som en bragd, det var det absolutt beste og mest naturlige for henne.

- Jeg var trygg på meg selv og jeg ville føde i en avbalansert og stille atmosfære. Når man føder hjemme, får man bruke all den tiden man trenger og man går oppreist rundt og kjenner på rier. Det var en rolig sommerdag da jeg skulle føde ene sønnen min og jeg gikk på tunet vårt og kjente på riene. Jeg var trygg og avslappet og følte meg som en ur-kvinne, ler hun og fortsetter;

- Når man går og kjenner på riene fremfor å ligge, hjelper dette barnet å skru seg ned i bækkenet og "jobbe" barnet ut av magen. Fødslene tok ikke lang tid og jeg fikk ikke en eneste revne. Alt forløp naturlig og riktig, sier trebarnsmoren.

Visse kriterier

Selv om det er delte meninger om hjemmefødsel er det absolutt ikke alle kvinner som kan føde hjemme, en rekke kriterier må være oppfylt. Kvinnen må være frisk og svangerskapet må ha forløpt normalt. Hun må være røykfri og ha normal kroppsmasseindeks.

Fødselen må skje til termin, det vil si mellom 37. og 42. svangerskapsuke. Det er en forutsetning at det bare er ett barn, og det må ligge i hodeleie.

Den norske jordmorforening skriver på nettsiden sin at det selvsagt må være mors ønske å føde hjemme, og hun må være godt inneforstått med hva det innebærer, blant annet at hun ikke vil ha tilgang til medikamentell smertelindring.

Hun må kjenne den jordmoren som skal ta imot barnet, og denne jordmoren skal ha fulgt kvinnen gjennom hele svangerskapet.

- Det er ikke sikkert hjemmefødsel passer for alle. Og det kan bli mye kniving mellom kvinnene som diskuterer dette. Jeg mener at man må respektere hverandres syn og jeg har stor forståelse for de som ikke ønsker å føde hjemme. Det absolutt viktigste er at man ikke kjenner seg usikker og engstelig. Da skal man ikke føde hjemme, sier An-Magritt.

- Men noen vil kanskje si at det er litt "hippie" å føde hjemme. Hva tenker du om det?

- Ja da er 90 prosent av verden "hippie" for det er mest naturlig å føde hjemme, ler An-Magritt og fortsetter;

- I Nederland for eksempel, får kvinnene støtte fra staten for å føde hjemme, mens de må betale for å føde på sykehus og det er jo en tankevekker.

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også