Flotte kvinners livsråd!

Hva vet de nå som de skulle ønske de visste da de var 20 år? Få rådene her!

Publisert Oppdatert
I 20 - årene er mange bekymret og redd for å bli eldre, misfornøyde og usikre på seg selv. Men, det er på tide å nyte livet til det fulle, det mener iallefall de fem damene vi har pratet med!

Gode ord på veien!


Wenche Myhre (61), artist:

- Jeg synes at alt skjer i riktig rekkefølge i livet og jeg angrer ingenting. Når man er 20 år er man nysgjerrig og grensesøkende, og dersom jeg hadde vært like fornuftig da som jeg er nå, tror jeg ikke at jeg hadde turt å melde meg på dykkekurs og kurs for fly-og motorsykkelsertifikat!

- 20 årene er et spennende trappetrinn i livet og alt du opplever må du ta med deg. Noen ganger gjør man feil, men legg det bak deg og gå videre. Stå på! Husk at du er ung og flott og du kan eksperimentere med klær, nyt deg selv!

Karita Bekkemellem (43), politiker:

- Jeg skulle ønske jeg visste at jeg ville få mer selvtillit og trygghet på meg selv enn jeg hadde da jeg var 20 år. Om jeg hadde visst at jeg kom til å utvikle meg og takle ting så bra som jeg gjør i dag, ville jeg følt meg tryggere.

- Som ung kvinne bør du være sjef over ditt eget liv, være smart i familieplanleggingen og tenke nøye over hvilken mann du ønsker å få barn sammen med. Velger du feil mann kan dette få alvorlige konsekvenser, så bruk prevensjon.

- Norske kvinner er heldige som har muligheten til å få seg en god utdannelse og har en unik mulighet til å kvalitetssikre sitt liv. I 20-årene bør du også ta ansvar for egen økonomi og ikke nødvendigvis legge ansvaret på en eventuell partner - du må våge å kreve en del gjennom yrket ditt også.

Lise Fjeldstad (69), skuespiller:

- Jeg er glad for at det var mye jeg ikke visste da jeg var 20 år. Men tid er det eneste man aldri får nok av, og tiden går fortere jo eldre man blir!

- Noe av det viktigste er å jobbe hardt med å bli god på PC og Internett, start så tidlig som mulig. Jeg hadde ikke mulighet til å starte i 20-årene da det ikke eksisterte, men ikke start for sent med å lære deg dette.

- Skaff deg et vennlig speil på badet med god belysning som du blir glad og fornøyd av å se deg selv i!

- Alder er overvurdert og det at den beste alderen er 40-50 eller 60 år er individuelt. Jeg synes at ungdomsårene er undervurderte!

Vera Michaelsen (34), programleder og forfatter:

- Jeg vet jo en hel del nå som jeg ikke visste som 20-åring, og det kan godt være at dersom jeg hadde visst det da, så ville jeg vegret meg og vært engstelig og ikke turt å gjøre alt jeg gjorde da jeg var 20. Det kan godt være det var veldig bra jeg ikke visste alt jeg vet i dag. Men hadde jeg visst at boligprisene skulle stige så sykt mye på disse 13 årene, så hadde jeg kjøpt en diger leilighet da, som jeg kunne solgt for millioner av kroner nå.

- Ikke vent med å gjøre det du har lyst til. Før du vet ordet av det så har du valgt deg et liv som er låst i forpliktelser du veldig gjerne vil ha, men som likevel kan hindre deg i å være like fri til å prøve alt du vil. Så det er som i sangen "Vänta inte med at dansa tills du blir gamal, för i så fall så kan det henda seg at du dör för du har dansat en enda dans."

Monna Tandberg (69), skuespiller:

- Jeg var veldig sjenert da jeg var 20 år, jeg skulle ønske jeg visste at det ikke er farlig å prøve!

- Ikke vær redd og engstelig for å ta sjanser og våge, gjør som Ibsens kvinner - hopp!

- Det som er godt med å bli eldre er at man utvikler seg og lærer mer, det verste er å stagnere. Ikke vær redd for å bli eldre, husk at den som frykter døden er redd for livet.

Foto: Nasjonaltheateret, Kagge Forlag, Helge Strauss,Arbeiderpartiet, Bjørgli&Bergersen/TV 2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning