Flere venner?

Slik utvider du vennekretsen!

Sist oppdatert
Det er slett ikke uvanlig å ønske seg nye venner, et behov som gjerne melder seg opptil flere ganger i livet, for eksempel når:
  • Man har flyttet til en ny by, og kjenner få eller ingen på det nye stedet
  • Man har vært i et langvarig forhold, og nedprioritert venner og sosiale relasjoner
  • De gamle vennene har sakte men sikkert forsvunnet, ved flytting, hektiske hverdager, ny familie og lignende, og har ikke blitt erstattet med nye
  • Kanskje føler man at man har vokst fra de nåværende vennene sine, og ønsker å finne noen helt nye
  • Og så har man dem som aldri har hatt mange venner, men som alltid har savnet å ha et aktivt sosialt liv
  • Så hvordan går du frem for å bli mer sosial? Nettsiden Succeedsocially.com kommer med en rekke tips til hvordan du lettere kan skaffe nye venner.

    Her er de viktigste punktene:

    1. Finn potensielle venner
    For å få nye venner må du først finne noen potensielle kandidater. Det finnes hovedsakelig to måter å gjøre dette på:

    Bruke dine nåværende kontakter

    Dette rådet er kanskje ikke så gunstig for deg som nettopp har flyttet til et nytt sted, men kan være virkningsfullt for dem som allerede har et nettverk rundt seg. Du kan få gode venner i gamle klassevenner, folk på jobben, venner av venner, venner du har mistet kontakt litt kontakt med, søskens eller slektningers venner hvis dere er nære i alder, og så videre

    Møte helt nye folk

    Å gjøre mer ut av de nåværende relasjonene kan gjøre mye, men det fungerer ikke alltid. Noen ganger er du et sted i livet hvor du rett og slett må møte helt nye folk. Å ikke ha noen potensielle nye venner tilgjengelig er ofte en stor barriere når man ønsker å berike sitt sosiale liv. Du bør derfor oppsøke situasjoner hvor du oftest møter nye venner; jobb og skole, gjennom andre venner, fritidsaktiviteter eller frivillige organisasjoner hvor man allerede i utgangspunktet har noe til felles.

    Å møte nye folk krever at du trekker deg selv ut av de daglige rutinene dine innimellom, og ved å leve et rikt interessant liv er mange potensielle venner ofte en positiv konsekvens.

    2. Inviter potensielle venner til å finne på noe
Når du først har møtt noen du kommer godt overens med, bør du invitere dem på noe. Du kan møte så mange folk du vil, men hvis du ikke tar initiativ til noe mer, risikerer du å bli den jenta man bare snakker med på skolen, eller i kantina på jobb.

Så derfor bør du:

  • Gjøre det til en vane å få vedkommendes kontaktinfo
  • Å utveksle mobilnummer eller spørre om han eller hun er på Facebook er en god måte å vise at man er interessert i kontakt på. På den måten er det også lettere å ta initiativ om det er noe man ønsker å invitere vedkommende på, og man er selv mer tilgjengelig.

  • Vite hvordan du legger planer
  • For å ha noen avtaler, bør du vite hvordan du skal planlegge dem. Noen ganger skjer det av seg selv. Det er bare å spørre om vedkommende for eksempel ønsker å se en film, og dere avtaler tid og sted. Andre ganger krever det mer planlegging, spesielt om det involverer flere enn to personer. Å være den som står for invitasjon og arrangering av ting kan være slitsomt noen ganger, men trøst deg med at det er slik for alle innimellom.

  • Takke ja til alle invitasjoner
  • Selvsagt er det lettest hvis noen inviterer deg med på noe. Og hvis det skjer bør du takke ja til det meste, selv om du ikke føler for der og da. Når du først føler at du har flere venner å velge mellom, og flere valgmuligheter kan du bli mer selektiv. Husk i alle fall på at folk ikke orker å invitere med en person som alltid sier nei!

    3. Plei nettverkene dine
    Hvis du først har skaffet deg en rekke venner, bør du være flink til å opprettholde kontakten. Enten vi mail, MSN, Facebook, eller en sms i ny og ne. Å finne på aktiviteter sammen på jevnlig basis er viktig. Det betyr ikke at du må ta kontakt hele tiden. Å gå en stund uten å prate sammen er normalt sett ikke noen krise. Du kan fremdeles gjenoppta kontakten, uten at det føles rart. Som oftest starter man opp der man slapp sist.

    Med en gang du har en eller to gode venner, har du et bedre grunnlag for å få flere. Og hvis du ikke er spesielt sosial av natur kan de være det du trenger for å være fornøyd. Før eller senere vil du møte på dine venners venner, og hvis dere kommer overens er det stor sjanse for at du vil begynne å henge med dem også. Du kan komme til å bli et medlem av deres gruppe over tid, eller du vil treffe helt nye folk gjennom dem. Å allerede ha noen venner gjør det mye lettere å møte nye, siden du vil få invitasjoner til fest eller andre plasser nye folk treffes.

    4. Gjenta de ovennevnte tips
    Det er opp til deg selv hvor mange venner du vil ha, og hvor nære vennskapene skal være. Skulle du finne ut at du vil ha flere er det ikke verre enn å legge litt mer innsats i relasjonene dine, og følge de ovennevnte tipsene igjen.

    Kilde: Succeedsocially.com
venner_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også