Finn din stil til hjemmet

Hvordan får man egentlig kåken til å se like bra ut som i interiørmagasinene? Og hvordan finner du din egen stil?

Publisert Oppdatert
Når kulda kommer kryper de fleste av oss inn i hulene våre igjen. Innekos, hus og hjem teller mer enn det gjorde på varmere dager. Mange føler kanskje også behov for å lyse opp mørketida med å gjøre det ekstra koselig rundt seg.
 • Mal ditt eget hjem
 • Gå hjem og vogg
 • En litt smartere stueløsning


 • Men hvordan går du frem, om du ønsker å fornye hjemmet ditt litt? Hvordan skal du gå frem for å skaffe en egen stil?

  Vi har spurt Siv Henningstad, redaktør og interiørkonsulent ved nettstedet Balanse.com om tips og råd.

  Hun mener at man bør lage en liten analyse av deg selv før du går i gang med å finne din egen interiørstil.


Viktige punkter:
 • Hvem skal bo i boligen og hvor mye er du hjemme? Voksne eller småbarnsfamilie?
 • Hvordan du lever kan fortelle noe om din personlighet. Jobber du mye og trener mye, eller kanskje en kombinasjon? Er nøkkelordet aktiv eller rolig?
 • Farger er viktig i en bolig og kan forsterke eller dempe en interiørstil.
 • Kombiner gammelt og nytt, og finn dine favorittmøbler som gir rommet din stil, bruk nettauksjoner, nettbutikker og loppemarked til å finne gode kupp.
 • Størrelsen på boligen gir også utfordringer til innredning og valg av smarte løsninger for å utnytte plassen best mulig.
 • Og hva er ekstra "hot" på interiørfronten i høst og vinter?

  - Den store trenden er å lage hjemmet til en lun sone, der man finner ro og henter ny energi, enten man bor alene, er samboer eller er småbarnsforeldre. Stikkordene er naturmaterialer som tre, ull, kurv, lin og saueskinn, svarer Henningstad.

  Fargetonene går fra naturhvit til brunt. Toner i grått og blikkfang kan understreke stilen, og lykter i sink eller krom passer fint til.

  Vakre blikkfang
  - Høstens trender har lyset som inspirasjonskilde. Det er mye hvitt å se i interiørmagasinene enten du velger deg hvite møbler eller hvite tekstiler. Tekstiler og detaljer er vakre blikkfang i duse toner i blått og grønt samt naturtoner. Den nye trendfargen grå er edel og delikat. Du ser fargen i både mote- og interiørverdenen, forteller interiørkonsulenten.

  Hun råder til å finne roen hjemme ved bruk av naturmaterialer som for eksempel en kurvstol eller en stor kurv, og å bruke en pute eller teppe i saueskinn som blikkfang.

  - Ikea har rimelige saueskinn i grått og hvitt som gjør det morsomt og enkelt å fornye en spisestol, lenestol eller sofa med, foreslår Henningstad.

  Skiftende trender
  De store interiørkjedene og de små interiørbutikkene har alle interiørdetaljer i forskjellige materialer som glass, tre, farget plast, farget keramikk, sink, smijern, stål, bambus, perlemor, kurv, stein, ull, skinn, horn, lin, silke, skjell med mer.

  - Interiørtrender forandrer seg akkurat som motebildet. Velg materialer som passer din bolig og dine rom. Det gir deg god balanse og ro. Valg av materialer er spennende og kan gi store forskjeller i opplevelsen av et rom.

- Spennende interiør er rom som gir en god opplevelse samt har et personlig preg og er ikke avhengig av mye penger, men av å være litt kreativ og gjøre kupp når det er salg eller hos de rimelige interiørkjedene finne interiørdetaljer som passer din bolig, sier Henningstad.

Tips til plassbesparelse i små leiligheter:
 • Smale skap gir gode romplass, skoskap fra www.ikea.no er smarte og finnes i forskjellige materialer til en snill pris og kan brukes til alt fra sko til luer og skjerf.
 • Farger kan forstørre et lite rom.
 • Riktig lyssetting kan forstørre et lite rom.
 • Skap eller skuff under seng og hyller eller skap helt opp i taket gir god utnyttelse av rommet og ekstra lagringsplass.
 • Hent inspirasjon fra de forskjellige stilene:

  Etnisk
  Etnisk stil kjennertegner sterke farger inspirert fra Afrika og Russland samt Østen. Møblene er ofte mørkt treverk, brunt skinn, fargerike broderier på puter, tepper og gardiner. Materialvalgene er skinn, ull, silke, kurv, sink og fargede glass.

  Moderne
  Moderne stil kjennetegner både klare farger som rødt, rosa, lilla, orange og grønt samt pastell farger. Ny og leken design har fokus her. Møblene er ofte lyst treverk som eik eller i hvitt. Sofa og stoler har ofte stoffer i rene farger som gjør det enkelt å kombinere og fornye. Blomsterdekor og bokstaver på puter, tepper og gardiner. Materialvalgene er microfiber, skinn, bomull, silke, glass, stål,

  Landlig
  Landlig stil kjennetegner gamle møbler i ny drakt. Kombinasjon av det lune og rustikke. Fargene er naturlige i naturhvitt, hvitt og beige i kombinasjon med rene farger. Møblene er ofte i hvitt eller lyst tre. Puter, tepper og gardiner er i blomster, striper eller ruter. Materialvalgene er tre, kurv, ull, bomull, broderi og heklede detaljer, sink og glass. Gjenbruk er viktig inspirasjon i denne stilen. Malte møbler er vakre blikkfang. Lysestake og lampefot av drivved passer godt inn også her.

  Klassisk
  Klassisk stil kjennetegner det rene og elegante samt tidløse. Fargene er rene farger som rødt, hvitt og blått samt brunt og hvitt. Mal klassiske møbler i nye farger og skap nye blikkfang i rommet på en rimelig og rask måte. Møblene er ofte fra kjente designere eller kopier fra kjente designere i rene og tidløse farger, gjerne skinn eller ull i rene farger. Puter, tepper og gardiner kan være i lin, bomull, fløyel eller silke i rene farger eller striper eller blomster.

  Grafisk
  Grafisk stil kjennetegner kombinasjoner av sort og hvitt som mønster på tekstiler. Kombinasjon av skinn, plast, stål og glass. Møblene er ofte i skinn og glass. Puter, tepper og gardiner har detaljer og motiv som er grafisk inspirert. Kombinasjon av forskjellige materialer i sort og hvitt gir spennende interiør. -En aktiv person vil trenge interior som gir en rolig innredning for å finne roen og få balanse i hjemmet. -En rolig person vil trenge interior som gir energi for å få mer balanse og overskudd I hjemmet.

  Interiørblogger:
  Du kan også hente inspirasjon hos de mange interiørbloggere på nett: Siv Henningstads blogg finner du her, og på denne siden finner du en oversikt over alle interiørbloggere i Norge.
hus_hoyde1.gif hus_hyde2.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning