Film i feil selskap

Undersøkelser viser at det å se sexscener sammen med foreldrene dine kan ødelegge en film for alltid.

Publisert Oppdatert
Har du noen gang opplevd den tvilsomme gleden det er å se en dampende het sexscene på film, i flaut selskap av en eller flere familiemedlemmer?

Les også: Dette ødelegger for sexlivet

Les også: Herlig mørketid

Les også: Singellørdag


Det er ikke til å nekte for at filmkvelden med familien raskt kan bli en selsom opplevelse, når helt og heltinne forenes i en glohet omfavnelse. Hele stuen blir stille, bortsett fra små stønn fra tv-skjermen¿

Amerikanske forskere har kartlagt det problematiske i det å se sexscener sammen med foreldrene sine, og det viser seg at det å se slike sexscener i en slik setting kan ødelegge en film for alltid.

Intervju av studenter
Forskerne har valgt å ikke fokusere på langvarige personlige traumer, men hvordan feil selskap kan ødelegge opplevelsen av en god film.

De ba en gruppe førsteårsstudenter om å besvare elleve spørsmål om sine filmopplevelser.

"Det viste seg at studentene hadde særlig negative filmerfaringer fra å se sexscener sammen med foreldrene sine. Studentene rapportere mest ubehag i forbindelse med filmer som det homoerotiske dramaet Brokeback Mountain, den ultravoldelige American History X, den klønete Borat og dramaet Crash", melder Forskning.no.

Menn later som ingenting
Det ble også undersøkt hvilke forsvarsmekanismer folk bruker når de opplever ubehag ved å se feil film i feil selskap. Blant annet er kvinner som opplever ubehag ved en slik situasjon langt mer tilbøyelig til å gi uttrykk for det enn menn.

"Menn later som regel som ingenting og håper at det pinlige øyeblikket forsvinner av seg selv", skriver Forskning.no.

- Når vi opplever ubehag ved en film, reagerer vi på forskjellige måter. Noen blir helt stille, andre begynner å plukke på ting, mens andre igjen starter en samtale om et helt annet tema for å distrahere den de ser filmen sammen med. Det viser seg at medieopplevelsene våre avhenger av mange kognitive og sosiale faktorer, sier Richard Harris, professor i psykologi ved Kansas State University, som står bak undersøkelsen.

Følelsen skapt av selskapet
Han mener at studien viser hvordan folks naturlige reaksjoner blir påvirket av de menneskene vi opplever noe sammen med. Ser man for eksempel en idrettsmann bli skadet, ville den normale responsen være empati, men hvis den skadede er på motpartens lag, kan vi bli glade for skaden.

- Det samme kan overføres til filmer, sier Harris.

Et annet eksempel er når foreldre med små barn ser en komedie med mye grovt språk. Normalt sett ville de kanskje syntes at den var underholdende, men med barna tilstede blir de støtt.

- Dermed viker den naturlige følelsen til fordel for en følelse som er skapt av selskapet, sier Harris.

Kilde: Forskning.no film_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning