Ferske foreldre; husk på forholdet!

Få tipsene fra jordmor; slik forbereder du deg til mammarollen!

Publisert Oppdatert
Er du skrekkslagen og livredd for å gjøre feil når du blir mor? Er du redd for fødselen? Stresser du med å forberede deg på en ny hverdag? Det beste tipset du kan få er å roe deg helt ned.

Samlivskurs

Det er nemlig først og fremst viktig å trappe ned i hverdagen før du skal føde.

- Mange kommende mødre er veldig opptatte med jobb og andre aktiviteter før de føder. Det er viktig å sakke ned og tenke over at man skal bli forelder, sier jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter, Gunn Taagerud, til Kvinneguiden.

Hun mener at samboere, ektefeller eller kjærester er nødt til å snakke sammen om sine nye foreldreroller før kvinnen føder. Ved kvinnesenteret holder de for eksempel fødselsforberedelseskurs og samlivskurs hver måned.

- Alt endrer seg i et parforhold etter at barnet er født. Det er viktig å forberede seg på at man ikke lenger kan gjøre som man har lyst til hele tiden. Dette skjønner man ikke helt før man er midt oppi det men det blir bedre om man forbereder seg, sier Taagerud.

Hun tror at veldig mange kvinner først og fremst fokuserer på selve fødselen, men det er også viktig å tenke på livet etter fødsel.

Taageruds beste mamma-og pappatips


  • Ikke tenk på at du skal forte deg med å gjøre det du pleide å gjøre før du fødte. Du kan ikke trene med èn gang eller drikke kaffe latte med venninner akkurat slik du gjorde før. Den tiden kommer!
  • Den første tiden vil bli spesielt krevende for ferske foreldre, men dere kommer dere igjennom dette også!
  • De fleste par opplever at babyen tar all oppmerksomhet den første tiden og mange opplever savn etter kjærlighet fra sin partner. Vær nøye med å vise hverandre oppmerksomhet og fortell hverandre at dere bryr dere og er glad i hverandre.
  • Få barnevakt og finn på noe sammen som par, eller dra på kafè sammen med barnet deres. Sett fokus på parforholdet også!
  • Forberede dere på at dere vil ha mindre overskudd og energi de første månedene.
  • Husk at det er lov å gjøre feil som foreldre, så lenge det ikke dreier seg om omsorgssvikt er dette ganske normalt. Det er lurt å kontakte deres lokale helsestasjon og snakke med helsesøster om dere er bekymret for noe.


gravid-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning