Ferie fra diett!

Ikke vær redd for å nyte ferien maksimalt! Spis gjerne det du har lyst på, men tipset er å halvere porsjonene for å beholde formen.

Sist oppdatert
Ferie er til for å nytes, vi skal slappe av, kose oss med god mat og vi trener gjerne ikke like mye som vi pleier. Men det er lov! Ikke få dårlig samvittighet av den grunn, kroppen har nemlig godt av en pause den også. Det gir deg motivasjon og energi til å komme tilbake til hverdag, jobb og skole med en ekstra boost!

Nyt pizza

Selvsagt er det ingen som egentlig har lyst å skli helt ut i ferien og komme tilbake med dårlig kondis og ekstra sidehåndtak. Men det går faktisk fint an å slappe av, nyte god mat og drikke og bevege seg mindre så lenge man har i bakhodet at man ikke har behov for så mye mat som man pleier å ha i en hektisk hverdag.

Nøkkelen er å halvere porsjonene dine! Nyt gjerne pizza, pai, grillmat, boller og kake, men forsøke å begrense deg for hver gang du forsyner deg. Det er fremdeles like viktig å spise ofte, det vil si fem eller seks ganger for dagen for å holde forbrenningen godt oppe. Men ikke fyll ut hele tallerken, når du hadde tenkt å ta fire sleiver med middag, ta heller to og spis to sleiver til med middag når det har gått to-tre timer igjen. Da vil dette være et nytt måltid og kroppen din koser seg med å forbrenne i vei!

Vi behøver slettes ikke være så strenge med oss selv og det føles godt når noen sier til oss at vi kan ta det med ro over en periode. En annen grunn til at ferien gir rom for litt mer slakking, er at vi mister det meste av rutinene våre.

Viktige rutiner

Når man kjører på med en streng men god diett, er det rutinene som absolutt er det ultimate. Får du inn gode vaner i livet ditt hver dag fra morgen til kveld, går slanking, trening og dietter som en drøm - det er helt sant!

Men så kommer de dagene da man sover lengre og forskyver dagen, du reiser bort og treningsmulighetene er gjerne ikke de samme, maten er annerledes og måltidene blir mindre regelmessige. Ikke ta på vei for det! Det er lett å komme tilbake igjen i godformen etter tre uker med fri. Klarer du å stå på etter at hverdagen er begynt igjen, tar det deg maks halvannen uke før du kjenner at kondisen er der den skal være igjen, for de fleste tar det i underkant av en uke.

Etter ferien

Når du er tilbake igjen fra ferien, kan du igrunnen sette i gang fra første dag så er du ferdig med å grue deg til å begynne. Dessuten føles det fantastisk å være på gang med ny, frisk hverdag og flere prosjekter i lufta!

Her har du et par tips for hva du for eksempel kan gjøre når du er ferdig med ferien din:

  • Spis alltid frokost, lunsj og middag. Kombinere med sunt snacks mellom de tre hovedmåltidene, for eksempel frukt og grønt som er lett å ta med seg, eller yogurt, cottage cheese og nøtter.
  • Spis proteinrik mat til hvert måltid som gjør deg sterkere; yogurt, fisk, kylling, kalkun, rødt kjøtt.
  • Husk porsjonsstørrelsene! Ikke legg den gode vanen bort med ferien, kroppen din har gjerne vendt seg til størrelsen på maten din, fortsett med det.
  • Tygg maten din godt, gjør hver forsyning til en nytelse.
  • Drikk minst seks vannglass for dagen, varier gjerne med friske sitronskiver i, eller varm vannet, drikk gjerne vann som grønn te.
  • Ikke drikk mer enn to kopper kaffi eller tre kopper svart te hver dag. Ikke bruk sukker i te eller kaffi, styr unna kremete kaffityper som latte eller cappuchino.
  • Du kan få i deg frukt ved å drikke hjemmelaget smoothies.
  • Ikke drikk mer enn 2 dl skummet melk hver dag.
  • Ikke drikk alkohol hver dag, men må du absolutt ha en drink, drikk to glass med vin, to shotter eller en halvliter med øl per uke.
  • Husk treningen, helst tre dager i uken!

    Ikke gjør følgende:

  • Hoppe over måltider
  • Drikk mer enn to enheter med alkohol per uke.
  • Spis kjeks, kaker, muffins, søtsaker eller iskrem
  • Spis loffmat og annen mat som er laget av hvitt mel, eller fast food.
  • Spis fet mat som fete sauser og dressinger.
  • Skipp treningen fordi du er trøtt, du sover bedre når du trener og våkner med en gang!

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også