Fedmedebatten: - Sunn mat må bli billigere

- Man må gi tilbud til folk før man blir sykelig overvektig, det å slanke seg er for mange en ensom prosess, sier forfatter Kristian Fjellanger.

Spis farger: Velg gjerne fargerike grønnsaker til hvert måltid.

Spis farger: Velg gjerne fargerike grønnsaker til hvert måltid. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert
De siste ukene har fedmedebatten stormet i media, likevel er dette et evig aktuelt tema som bør rettes fokus mot. Problemet er at eksperter har mange forskjellige meninger, og det finnes ikke et fasitsvar som passer for alle overvektige som ønsker å legge om livsstilen sin.

Eller gjør det?

- Enorm prosess

Forfatter av boken Feit - mitt liv som tjukkas, Kristian Fjellanger mener at det er like enkelt som det er vanskelig;

- Man må bruke mer kalorier enn det man tar inn for å gå ned i vekt, og da må man spise sunnere og bevege seg mer. Jeg tenker at det å redusere prisen på frukt og grønt, gjennom å fjerne momsen, tilbud om kostholdsrådgiving og kanskje en så banal ting som turgruppe kan være med på gjøre befolkningen sunnere, sier Fjellanger.

Les også: Gikk ned 60 kilo

Les også: Den nye sunnhetsbølgen

Les også: Slik får du et slankere liv- Man må gi tilbud til folk før man blir sykelig overvektig. Det å slanke seg er for mange en ensom prosess og det å ha noen å få inspirasjon og motivasjon hos er nok kanskje det viktigste, fortsetter han.

Forfatteren, som har gått ned over 60 kilo, har både skammet seg over kroppen min og følt seg mindre verdt enn andre. Til slutt bestemte han seg for å foreta en livsstilsendring.

- Samfunnet legger opp til at dersom man skal være vellykket, må man være tynn. Dette gjør at mange skammer seg, og syns de er mindre verdt enn andre. Hva gjør det med folkehelsen vår?, spør han.

Tynn og sunn?

Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach Line Marion Nielsen Kjøniksen mener at diskusjonen om hvorvidt overvekt skyldes latskap, er for lettvint;

- Vi har alle har litt latskap i oss, det ligger i vår natur. Hvis vi kan ta en snarvei, så tar vi den. Alt er tilrettelagt for minst mulig bevegelse og aktivitet, og det er lett å komme inn i et passivt mønster. Dessverre har nok noe av den "urbane" og vestlige kulturen sin del av skylden. Karrierejag, familie, henting, bringing, hus og hage, alt skal ha sitt og treningen kommer ofte bakerst i køen, sier Nielsen Kjøniksen.

Samtidig mener hun at stadig flere beveger seg i den andre retningen når det gjelder mat og trening.

- Man ser en trend hvor ytterpunktene glir lenger fra hverandre, det er kjempeflott at det fokuseres på sunnhet og helse, men det er viktig å ikke gå for langt. Noen tyr til alle mulige nye produkter fra helsekosten, kan knapt spise borte og blir ekstremt opphengt i "sunnhet". Dette er heller ikke er sunt i lengden, man er ikke nødvendigvis sunn selv om man er tynn, sier treningseksperten.

Gode vaner i barnehagen

Nielsen Kjøniksen mener at dersom man skal følge en god livsstil og lære barna dette, bør man begynne mens de små går i barnehagen.

- Det er viktig at man starter allerede i barnehagen med gode vaner, fokus på sunn mat og aktivitet. Mange barnehager kutter for eksempel ut kake og snop på bursdagsfeiringer og erstatter saften med vann, sier hun.

Hun får støtte av treningsinstruktør Gry Dyblie Øvsttun, som står bak livsstilsbloggen Topp2fitness, som selv er småbarnsmor og lidenskapelig opptatt av trening og kosthold;

- Jeg mener det er viktig å fokusere på sunt kosthold og vårt aktivitetsnivå fra en tidlig alder, helt ned fra barnehagetiden. Her holder det å lære barna litt om fisk og grønnsaker, holde sukker unna og selv tilberede frokost og lunsj til barna. I grunnskolealder bør anbefalt aktivitetsnivå for barn være et sentralt tema i læreplanen. Generelt mer bevisstgjøring av skadevirkningene som følger av et usunt kosthold og dårlig aktivitetsnivå, tror jeg er viktig, sier Dyblie Øvsttun.

Dyrt og sunt, billig og usunt

Både Dyblie Øvsttun og Fjellanger er enige om at tilgjengeligheten til et sunnere alternativ bør bli enda mer synlig.

- Dette har skjedd store endringer på de siste årene, for eksempel med nøkkelhullmerking av matvarer som gjør det lettere for forbrukeren å velge et sunnere alternativ. Men å velge sunn mat i butikkene kan være vanskelig og dyrt, sier hun og får støtte fra Fjellanger;

- Tilgangen på usunn, billig mat er enorm. Man kan kjøpe en hamburger til 10 kroner, mens man må ut med 15 kroner for en brokkoli, sier han.

- Kvinner negative til egen kropp

Alle tre er enige om at dersom man skal bli sunn og slank, handler det om å legge om livsstilen slik at dette resulterer i en varig endring. Men, man kommer ikke veldig langt dersom man aldri blir fornøyd med eget speilbilde, uansett hvor mange kilo man tar av;

- Jeg tror alle finner ting man er misfornøyd med, problemet er ofte ikke hva som er feil, men hva man ønsker. Vi har alle en tendens til å sette oss for høye mål. Når man ikke målet, blir man enda mer misfornøyd. Kanskje trenger du ikke gå ned i vekt for å være sunn og tilfreds, kanskje den dagen du slår deg til ro med de "skavankene" du måtte ha, da først blir du tilfreds med egen kropp, mener Dyblie Øvsttun.

Nielsen Kjøniksen mener at kvinner generelt fokuserer på det negative ved kroppen sin og glemmer alt det positive.

- Jeg syns vi kvinner skal bli flinkere til å gi hverandre komplimenter, samt å ta i mot dem. Det er også dokumentert at trening i tillegg til bedre fysikk, også bedrer selvfølelsen og psyken, sier hun.

Forfatter Fjellanger mener at man gjerne bør presse seg til å være fornøyd med egen kropp;

- Om man hele tiden går og tenker på de fem kiloene man skulle vært kvitt, i stedet for å akseptere at slik er det, så vil det prege deg hele tiden, sier han og foreslår at du starter rolig;

- Dersom du vil endre livsstil, synes jeg du skal begynne med å gå en tur i en halvtimes tid i kveld. Da er du i gang, og så får du ta det derfra, sier Fjellanger.

Dette mener vi


Vi spurte Kvinneguidens brukere i forumet for Kosthold og Trening hva de mente er hovedårsaken til at vi stadig blir mer overvektige, og hva vi bør fokusere på for å bli sunnere. Her er noen av deres forslag:
  • - Vi har tilgang på all verdens kunnskap, vi har tilgang på all verdens sunn mat, men likevel er mange av oss usunne i hverdagen. Vi lever hektiske liv, der vi sover mindre, skal rekke over alt på kortest mulig tid. Hel- og halvfabrikata er ofte redningen i en hektisk hverdag, og det medfører mye skjult sukker, salt, fett og tilsetningsstoffer. Dette, kombinert med lite søvn og mye stress, er ikke formelen for å få en sunn kropp! Etter min mening, vil mye endres dersom dagens trend med å gjøre mest mulig på kortest tid blir borte.
  • - Jeg mener at vi først og fremst må senke stressnivået, for stress får oss til å lagre fett (høye adrenalinnivå fører til mer fettlagring). Dessuten bør sunn mat bli billigere (ikke usunn dyrere) og sunn snacks må gjøres tilgjengelig i kiosker, snackbarer og butikker. Og til slutt bør alle få tilskudd til trening på jobben - gjerne i form av gratis (eller sponset) medlemskap på treningssenter, eller tid til trening i arbeidstiden (eller begge deler) og ikke minst bør vi lære mer om mat, helse og mosjon på skolen og det bør være i en form som gir mestringsfølelse og glede også til de som ikke løper fortest og er flinkest med ball.
  • - Vi er mindre i aktivitet enn før. Enkelt og greit - dessuten spiser vi mer raske karbohydrater enn før.
  • - Jeg tror det viktigste er å gjøre sunn mat til et lett og økonomisk valg. Det nytter ikke å bare sette opp prisene på sjokolade og søtsaker! Grønnsaker og "sunne" matvarer blir fort dyrere enn ferdigmat. Grønnsaker/frukt er også dårlig i utvalg og kvalitet når du kommer litt utenfor de større byene/tettstedene. Trening i arbeidstida er et veldig bra tiltak!
  • - Flere og flere av oss sitter i ro hele dagen på jobben, på kveldstid er vi altfor travle og stresset til å lage ordentlig mat fra grunnen av. Da blir det altfor lett å stappe i seg et eller annet fett eller søtt.
  • - Hadde det vært lettere tilgjengelig med sunn mat, så hadde det vært lettere å velge. Det betyr ikke at alle hadde valgt sunt, men det hadde ihvertfall gitt en valgmulighet, som lettere ble valgt dersom det også kom i stand en kampanje med fokus på sunne valg og muligheter.

Delta i diskusjoner i Kvinneguidens forum for Kosthold og Trening!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning