Få livet på rett kjøl

Har du grodd fast og mistrives? Her har du tipsene for å få et bedre liv igjen!

Publisert Oppdatert

Mange opplever at de, uavhengig av alder, plutselig lever et liv de ikke er fornøyd med.

 

Har du for eksempel nettopp fullført en full utdannelse bare for å finne ut at det er slett ikke dette du vil gjøre likevel? Eller er du kanskje etablert i et forhold som gjør deg trygg, men ikke lykkelig? Da er det på tide med en snuoperasjon i livet. Vi har spurt inspirator Rune Haugen hos Hva Nå.

 

Han forklarer at følelsen av å ha kjørt seg fast i livet ofte kommer av at vi går mot våre indre verdier og velger basert på hva andre for eksempel mener vi skal gjøre.

 

Tre typer problemer

 

Videre sier han at det finnes tre forskjellige typer problemer:

 

  • Problemer med løsning: Dette er den vanligste typen problemer, og for å få en løsning på disse må du ha en strategi for hvordan du skal finne en løsning.
  • Problemer uten løsning: Dette kan være for eksempel kroniske sykdommer eller andre problemer du rett og slett ikke kan jobbe deg ut av. I følge Haugen er det ikke noe poeng å tenke på disse problemene, men bruk heller tiden på å fortrenge de gjennom riktig fokus og bruk av tankene dine.
  • Irrasjonelle problemer: Dette kan for eksempel være negative tanker om deg selv, som at du ikke er god nok. Her er Haugens løsning å bygge opp motargumenter for følelsene og øve på argumentene.

 

I tillegg har han tips til en rekke spørsmål du kan spørre deg selv for å hjelpe deg selv mot en strategi for problemløsningen:

 

  • Hvem er du?
  • Hvordan er livet ditt når det er som best?
  • Hvordan er det nå?

 

Legg en plan

 

Når du har funnet svaret på disse spørsmålene, må du lage deg en plan for å komme deg dit du vil. Det er viktig at du lager en plan som betyr noe for deg. For eksempel kan du også notere deg (både mentalt og på et papir) hva som vil skje om du ikke følger planen din.

 

Finn også ut hvordan du kan vite at du har nådd målene dine. Kanskje en liste med delmål du kan krysse av på er et godt alternativ.

 

Sist men ikke minst er det viktig å feire de positive resultatene du oppnår. Gi deg selv ros for at du er i ferd med å forme livet ditt slik du vil det, både på veien mot målet og når du når det.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning