Få kontroll over stressmagen

Mange kvinner sliter med magesmerter og luft, men disse grepene får magen på rett kjøl.

Publisert Oppdatert
Nær en av to kvinner i Norge har regelmessig problemer med magen. Det viser en spørreundersøkelse utført av Capacent Epinion. Høyt tempo og høye krav fra seg selv og andre er noen av årsakene til at mange kvinner sliter med "stressmage".

Påvirker hverdagen

Hele 46 prosent av norske kvinner opplever jevnlig opplåsthet, rumling, forstoppelse eller diaré. En av fire opplever dette én til syv ganger i uken.

70 prosent av immunforsvaret sitter i magen, derfor har magens velvære stor betydning for kroppen vår. Mageproblemene påvirker hele livet, alt fra jobbprestasjoner, treningslyst og evne, og generelt overskudd til å delta i sosiale sammenhenger.


Klinisk ernæringsfysiolog og forfatter av flere bøker om ernæring, livsstil og helse, Cathrine Broschsenius, mener at det kan være en sammenheng mellom kosthold, livsstil og mageproblemer.

- En sunn tarmflora, og dermed en god magehelse, er avhengig av gunstige melkesyrebakterier. Enkelt fortalt bidrar melkesyrebakterier til å bekjempe de dårlige bakteriene, og skape balanse i tarmfloraen. Har vi overvekt av de dårlige bakteriene i magen, kan det resultere i smerter og problemer med magen, sier Borchenius i en pressemelding.


Syv gode råd

Ernæringsfysiologen har følgende råd til deg som ønsker deg en sunn og velfungerende mage:
  • Spis regelmessige måltider.
  • Spis sakte, prøv å ikke svelge luft når du spiser.
  • Spis tilstrekkelig med fiber.
  • Tren og beveg deg regelmessig.
  • Drikk nok vann.
  • Suppler kosten med melkesyrebakterier for å balansere tarmfloraen.
  • Gå til lege og finn ut om du har allergi eller intoleranse - for eksempel cøliaki eller laktoseintoleranse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning