Få et hvitere smil

Du kan få stjernetenner - helt uten tannbleking.

Publisert Oppdatert
Er ikke perleraden det den en gang var? Da bør du først og fremst stikke til tannlegen, og deretter bli flinkere å ta vare på tennene dine.

Elektrisk tannbørste

Ved siden av å gå til tannlegen minst en gang i året, helst en gang hvert halvår, bør du pusse tennene dine med en blekende tannkrem to ganger daglig. I tillegg bør du bruke munnskyllevannn med fluor. Det er en selvfølge for de fleste, likevel er det mange som slurver.

- Selv om tannkremene ikke inneholder mye blekestoff, vil en tannkrem som spesifikt skal hjelpe deg å få hvitere tenner hjelpe deg å fjerne plakk og overfladisk misfarging, sier tannlege Jennifer Jablow til nettstedet about.com.

Hun er tannlege for modellene i det kjente modellbyrået Ford Models. Tannlegen anbefaler også å pusse tennene med en elektronisk tannbørste, da får du en grundigere rens, og du unngår samtidig å pusse for hardt.

Les også: Risikofylt bleking?

Les også: Gratisprøver på nett

Les også: Slik blir huden vakkerFor hard pussing vil nemlig få tannkjøttet til å krype oppover, noe som kan føre til tannkjøttbetennelse.

Fluorskyll

Jablow anbefaler deg å skylle tennene dine med fluorskyll to ganger daglig og deretter vente minst en time til du spiser og drikker igjen. Hun ber folk å holde seg unna fluorskyll som inneholder alkohol. Dette tørker nemlig ut munnhulen.

- Å tygge sukkerfri tyggegummi som inneholder plakkreduserende xylitol er også bra for tennene. Dette kan være med på å stoppe syreangrep på tennene og samtidig balansere pH-en i munnen, sier tannlegen.

Tanntråd er noe du bør bruke hver kveld for å få bort plakk mellom tennene dine. Slik forebygger du hull.

Mat og drikke

Tannlegen foreslår også at du spiser sprø frukt og rå grønnsaker for å gi tennene en naturlig rens.

Men, det er samtidig en del frukt som ikke er like bra for tennene, for eksempel syrlig frukt som sitron, lime og grapefrukt.

- De inneholder syre og du bør være forsiktig fordi denne fruktsyren går hardt utover tannemaljen. Du bør aldri suge på sitrusfrukter eller bruke det i drikke som vann og te. Når du drikker te eller kaffe, bør du ikke beholde væsken lenge i munnen da dette kan misfarge tennene, sier hun.

Det er også kjent at drikke med kullsyre, til og med vann med kullsyre, vil gjøre tennene tynnere og skade emaljen. Rent springvann er det beste uansett.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning