Er du selvutslettende?

Slik slutter du å tilfredsstille alle andre enn deg selv!

Publisert Oppdatert
Synes du det er vanskelig å si nei fordi du ikke ønsker å såre eller skuffe andre? Bruker du ofte av din egen tid for å gjøre andre fornøyde, for så å finne ut at de egentlig bare tar deg for gitt?

Da er det på tide å begynne å tenke mer på seg selv, lære seg å sette grenser og ta kontroll over sitt eget liv. Kom deg ut av "snill pike" - rollen!

Slik gjør du det:

1. 5 hendelser
Tenk på fem ganger du gjorde eller sa noe som du egentlig ikke ønsker eller mener, bare for å glede noen andre. Skriv dem ned. Tenk over hvordan du kunne ha handlet annerledes, for å glede også deg selv. Skriv ned det du tror er det verste som kunne skje!

2. Konfronter frykten
Tenk over det du frykter mest: Er det realistisk? Er det virkelig så ille? Du er kanskje redd for at ingen vil like deg, at noen vil forlate deg og at du vil bli alene om du ikke sier de rette tingene. Dette er mer eller mindre et fengsel du har fanget deg selv inn i, og det er på tide å slippe seg selv ut! Folk rundt deg er kanskje vant til at du alltid stiller opp, men hvis de ikke aksepterer at du har egne behov, er de egentlig verdt å beholde?

3. Finn dine grenser
Hvilke grenser har du? Hva er akseptabel og uakseptabel oppførsel? Er du normalt en tolerant eller en intolerant person? Vet du hvordan det føles å bli behandlet med verdighet og respekt? Lær deg å vite hvor dine egne grenser går, slik at du vet når andre trår over dem.

4. Finn kilden
Mange "snille piker" vokste opp i et miljø hvor deres følelser og behov ikke ble tatt hensyn til. Ble det alltid forventet at du skulle delta og involvere deg selv i ting andre ønsket? Lærte du å reagere positivt på ting andre ønsket du skulle gjøre? Da bør du først som sist lære deg at ikke alle ønsker noen som legger seg flat. Ved å bare fokusere på å tilfredsstille alle andre åpner du opp for å bli både manipulert og misbrukt. Du vil ikke greie å utvikle deg selv hvis du gjemmer deg bak andres forventninger av deg!

5. Er det genuint?
Slutt å basere din egen selvfølelse på hvor mye du gjør for andre. Det er snilt å hjelpe andre, for all del, men det bør være noe du ønsker å gjøre fordi du vil, ikke fordi du må! De beste gjerningene gjøres fordi man ønsker det, ikke på grunn av frykt eller skyldfølelse. Hvis du gjør ting for andre på grunn av dårlig samvittighet hvis du ikke gjorde det, er det egentlig oppriktig? Ville du følt at det var greit å motta hjelp fra andre som følte det slik? Er det egentlig lurt å hjelpe andre når det faktisk går utover deg selv?

6. Lær å si nei!
Ikke finn på unnskyldninger, vær ærlig! Hvis typen ønsker å invitere hele familien til juleselskap hjemme hos dere, kan du fint fortelle hva du føler om det. Fortell hvis du føler at det er ubehagelig å ha så mange mennesker presset sammen i deres lille leilighet! Eller vær ærlig når bestevenninna vil ha deg med ut på et dansested, selv om du ikke liker å danse. Si høflig, men bestemt, nei, og legg merke til at verden ikke går under!

7. Be om det du ønsker!
Hvis du for eksempel skal på kino med en hel gjeng, og de fleste vil se en grøsser, er det helt legitimt at du forteller at du helst vil se en actionfilm. Det er ikke noe galt i å si sin mening, og det betyr ikke at du er kravstor. Å fortelle at du også har en mening er et skritt i riktig retning. Husk at ingen er tankelesere. Hvis du føler at du gjør mye for andre, men får lite igjen, så er det kanskje fordi du selv ikke er særlig flink på å signalisere dette.

8. Gjør noe for deg selv!
Gjør noe du har ønsket å gjøre lenge, selv om du tror andre ikke vil like det. Det kan for eksempel være å farge håret, dra på ferie, sminke deg annerledes og så videre. Gjør det du ønsker, og øv deg på å gi blaffen i hva andre sier og mener om det. Andre menneskers meninger er viktig, men ikke viktigst. Det viktigste er at du selv er fornøyd!

9. Kompromiss
Det er ikke bra å være en "dørmatte", men det ikke stort bedre å være manipulativ og ufølsom heller. Selv om du begynner å ta bedre vare på deg selv, er det viktig å ikke bli fullstendig egoistisk. Behold derfor balansen, noen ganger bør andres behov komme først!

Kilde: wikihow.com selv_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning