Er du en kontrollfreak?

Har du vanskeligheter med å overlate jobben til andre? Kanskje du bør ta deg en pause!

Sist oppdatert
Må du vite hva som foregår til enhver tid? Har du vanskeligheter med å stole på andre og se deres synspunkter?

Master NLP Coach Vibecke M. Garnaas mener at mange av oss kan si at vi har et snev av behov til å kontrollere omgivelsene våre. Uforutsigbarhet både på jobben og i det private kan veldig ofte trigge en stressreaksjon som igjen er med på å gjøre kontrollbehovet enda større. Men hvorfor er det slik at vi føler at vi må ha kontrollen med alt?

Slik blir du påvirket

- Hvert tilfelle er unikt på den måten at vi alle oppfatter vår tilværelse på forskjellige måter. Min realitet er ikke den samme som din. Vi kan gå på den samme konserten, og kanskje du syns konserten var utrolig bra, mens jeg lurer på om vi i det hele tatt har vært på den samme konserten, for den var jo helt tragisk, eksemplifiserer coachen.

Hun forteller at vi er påvirket av vår oppvekst, miljø og sosialt samvær enten vi vil eller ei. Og dette gjenspeiler seg i hvordan vi reagerer på hendelser i livet vårt og i den grad vi prøver å kontrollere dem.

- Når vi har et kontrollbehov, så er dette som regel en atferd hvor den dypere, reelle årsaken er et problem vi ikke er bevisst på. For at vi skal takle hverdagen og omgivelsene våre, så er vi avhengig av å gjøre den forutsigbar for å unngå stress og frustrasjon. Hva ville skjedd om vi istedenfor å kontrollere alt mulig tok et steg tilbake og tillot andre å slippe til? , spør Garnaas.

Hun mener at vi alle har et valg uansett bakgrunn. Coachen synes vi må slutte å identifisere oss med jobben, familien, hvor fin bil vi kjører, hvordan barna går kledd og hva naboen syns om huset.

- Kontroll av disse eksterne tingene vil sannsynligvis gjøre kontrollbehovet enda større!

Sjekk om du stresser

Kjennetegn: Jeg gjør ting mye bedre enn andre, jeg liker å gjøre det på min måte, jeg må vite hva som skjer og hvor mann og barn befinner seg til enhver tid!

Fallgruver: Ukontrollerbart sinne, utslitt/utbrent, hode- og nakke problemer, søvnproblemer, angst, tvangstanker, høyt blodtrykk. Dette kan være noen av utfallene ved langvarig kontroll behov.

Utveg: Sannsynligvis så skal det mye til før du søker hjelp fra andre. Du vet jo selvfølgelig hva som er best for deg! Spørsmålet er bare hvor mye må du "tape" for at du skjønner alvoret? De gode og varige endringene skaper du selv, men uten innsikt i hva det underliggende problemet er, så bør du tillate andre å veilede og støtte deg mot en bedre hverdag.

Tips

Det finnes en del gode tips, som kan hjelpe deg på vei til bevisstgjøring av problemet:
  • Legg merke til hvilke tanker og følelser som blir trigget ved stress og skriv dem ned. Slik vil du oppdage mønstret og kan enklere gjøre noe med det.
  • Ta deg selv ut av situasjoner hvor du føler stort kontrollbehov. Igjen lytt til de følelsene som dukker opp tillat dem å være tilstede.
  • Pick your battles. Du må tillate andre å få viljen sin. Velg derfor med omhu når du skal stå på ditt og når du skal la andre få gjøre ting på sin måte. Kanskje vil du oppdage at andre duger til noe dem også!
  • Tren regelmessig. Dette klarner hjernen, og du får utløp for all frustrasjon samtidig som det hjelper deg til å sove bedre om natten.
Coach-Vibecke-M-Garnaas-220

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også