Enklere treningshverdag

Gode rutiner kan være nøkkelen til en mer harmonisk hverdag. Få tipsene her!

Sist oppdatert
Denne saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!

De fleste av oss har det hektisk i ukedagene. Familie, trening og jobb og alt som hører til kan gjøre en hver av oss både slitne og trette. Noen ganger føler man seg helt tom fordi det er så mye å huske på. Da gjelder det å sette seg ned å planlegge dagene, fra man står opp til man legger seg.

Treningsplanlegging

Hvordan i all verden setter man ned en plan? Og hva skal planen inneholde? Olympiatoppen har noen gode retningslinjer om hvordan en treningsplan kan settes opp og gjennomføres.

1. Hva er hovedmålsetningen med treningen din? Har du et mål langt der fremme som du ønsker å arbeide mot. Skriv det ned. En god målsetting kjennetegnes ved at den er realistisk og konkret. En realistisk målsetting bør være høy, men ikke for høy. Som en tommelfingerregel kan vi si at du bør ha cirka 50 prosent mulighet til å nå målet. Kanskje målet kan være å delta på Birkebeinerrennet om et år, eller løpe et maraton om to år?

2. Finn deg et delmål på vei mot hovedmålet. Det kan være å løpe en 10 kilometer. Sykle et kortere terrengritt eller gå et mindre turrenn. Skriv det ned.

3. Hva er dine styrker og svakheter? Skriv dem ned.

4. Hva må du trene på for at du skal oppnå målene du har satt deg. Skriv det ned.

5. Utarbeid treningsplaner. Det kan være lurt å legge opp en ukesplan. Sett opp de dagene du vet er ledige for en god økt. Kanskje det er mandag, onsdag og lørdag. Vær realistisk når du setter opp en plan, slik at du ikke blir skuffet. Begynn heller med en økt mindre, og overrask deg selv med å legge på en økt dersom tiden strekker til. Da vil du automatisk bli mer motivert.

6. Testplan: For din egen del kan det være gøy å se om du får resultater av treningen din. Finn deg en liten rundløype som du tester deg i en gang i måneden til samme tidspunkt hver gang. Det er viktig at du gjør det så likt som mulig, slik at det blir noenlunde nøyaktig.

7. Skaff deg en pulsklokke. Dette er et motiverende verktøy som kan få deg til å holde kontroll på intensiteten. Det er ikke nødvendig med pulsklokke, men mange synes det er en inspirerende faktor i treningen.

8. Skriv treningsdagbok. Det finnes flere forskjellige treningsdagbøker liggende på nettet, men du kan også skrive din egen for hånd hjemme i stua. Det som er så flott med en treningsdagbok er at du kan gå tilbake å evaluere det du har gjort. Kanskje du blir syk eller skadet. Kanskje du bare er sliten, men skjønner ikke hvorfor. Ta en titt å se hva du har gjort den siste uken. Kanskje svaret står framfor deg.

Les hele saken på Treningsmagasinet.no! sty-320

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også