Endre livsstil nå!

Kutt ut den uansvarlige livsstilen en gang for alle. Slik kommer du i gang!

Publisert Oppdatert
Rotet bort lommeboka på fest for n`te gang? Brukt litt for mye penger på klær, kaffe, sminke, kino, konserter og altfor dyre sko? Skippertak på skoleoppgaven, lite forberedt foredrag eller ikke helt i rute med arbeidsoppgavene? Da er det på tide med en real skjerpings!

Forskjellen mellom å være ansvarsfull eller uansvarlig snevrer seg ned til to ting; pålitelighet og tilpasningsdyktighet. En ansvarsfull person tar ansvar i de fleste situasjoner, og lærer av sine feil. En uansvarlig person gjør det motsatte, og skylder gjerne på noen andre, i tillegg til å gjøre de samme feilene gang på gang. Da hadde det vært på plass med litt selvinnsikt.

Slik blir du en mer ansvarsfull person:

1. Fortjen ansvaret!
Forstå at ansvar er noe som må fortjenes. Det er ikke noe du automatisk har rett på. Hvis noen nøler litt med å gi deg en eller annet form for ansvar, er det sannsynligvis fordi du er litt for skjødesløs med det ansvaret du allerede har påtatt deg. Du tenker kanskje at de forpliktelsene du allerede har er kjedelige eller for lette, og at du ville tatt ting mer seriøst hvis du virkelig fikk noe å bryne deg på. Dette er den klassiske karakteristikken tankegangen til en uansvarlig person!

Uansvarlige personer gjør nemlig ting så lenge de er morsomme, spennende og nye. Når de ikke er så spennende lenger, går de lei. En ansvarsfull person gjør det de sier de skal gjøre, punktum. Hvis du ønsker å fremstå som mer ansvarsfull, bør du derfor ta en titt på de arbeidsoppgavene du allerede har, og ta dem seriøst uansett hvor meningsløse de føles der og da.

2. Ikke lag unnskyldninger
Slutt med alle unnskyldningene du lager for deg selv! Uansett situasjon er det alltid noen faktorer vi ikke kan kontrollere. Uansvarlige folk skylder gjerne på andre faktorer, istedet for å ta ansvar selv. Neste gang du tar deg selv i å si "dette var ikke min feil, fordi¿", sier du egentlig at dette tar jeg ikke ansvar for. Legg merke til hvordan du tenker og snakker, er det slik at du unnskylder deg selv ofte? Å lage unnskyldninger for seg selv kommer i mange varianter, men den mest brukte er "jeg ville/skulle gjort det, MEN¿".

3.Ikke offer for omstendighetene
Se på deg selv som en skaper, som tar for seg av mulighetene der ute, og ikke som et offer for tilfeldigheter. Ingen har total kontroll på hvordan ting utvikler seg, men såfremt du ikke er tvunget til å gjøre noe du absolutt ikke vil, har du fremdeles sjansen til å påvirke utfallet. Mange mennesker som ikke tar ansvar for eget liv, føler seg hjelpesløse og at det ikke er noe vits i å gjøre noe. Da bør man ta tak i dette og jobbe med eget selvbilde og evnen til å se løsninger.

4. Tør å gjøre feil
Kom over frykten for å feile. Når du tar ansvar for noe betyr det også at du må ta ansvar hvis det ikke fungerer slik du hadde håpet. Det er kanskje lett å tenke at du ikke feiler hvis du heller ikke tar ansvar, men da har du heller ingen mulighet til å virkelig lykkes med noe. Hvordan skal du lykkes når du ikke prøver, og lærer av egne feil?
Det er ikke verdens undergang om du tabber deg ut innimellom, selv om enkelte kan få deg til å føle det slik.

5. Aksepter både både ditt positive og negative ansvar
Aksepter din rolle! Uansett om noe går strålende eller helt på tverke, er det viktig at du tar ansvar for det som er din rolle i situasjonen. Tisset hunden på teppet fordi du ignorerte de desperate klynkene hans ved døra før det skjedde, bør du ta ansvar, og unnskylde deg for de andre du eventuelt bor med. Samtidig kan du med god samvittighet ta æren hvis du har lært hunden noen nye triks. Du oppnår mer respekt hos de rundt deg ved å ta ansvar for både de positive og negative tingene rundt deg.

6. Lær å si nei
Ikke ta på deg mer enn du makter! Det er ikke ansvarlig å påta seg forpliktelser du sannsynligvis ikke kommer til å holde, selv om du virkelig ønsker det. Noen ganger er det faktisk mest riktig og ansvarlig å si nei. Hvis du har for mye å gjøre er det viktig at du lærer å si nei, og å delegere oppgaver. Hvis du strekker deg så langt du kan for å gjøre andre glade, tar du heller ikke ansvar for deg selv. Det går faktisk an å ta for mye ansvar!

Kilde: wikihow.com ansvar_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning