En lang vei mot åpenhet

Nå tør Lasse Andersson (56) og kona Inga-Lill Landin (55) å snakke åpent og høyt om potensproblemene. Veien dit har vært alt annet enn enkel.

Sist oppdatert
På verdensbasis er det estimert at omlag 152 millioner menn har ereksjonsproblemer, tilsvarende 16% av alle menn mellom 20 og 75 år. På grunn av eldrebølgen har estimert antall i år 2025 økt til 322 millioner.

Ereksjonssvikt blir ofte glemt i legekonsultasjoner, og det er ikke bare ille for mannens livskvalitet, men også for eventuelle mulige medisinske årsaker, skriver British Medical Journal i sitt marsnummer. Tidsskriftet råder legene til å glemme sin egen sjenanse rundt temaet. Det mener Lasse Andersson er på høy tid:

-Alle leger burde ha som standardspørsmål «Hvordan står det til med potensen?». Svikter den, er det som regel et symptom på at noe annet er galt, mener han.

Impotens er vanskelig å snakke om

Impotens er enda sett på som noe tabubelagt. I en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Bayer Healthcare kommer det frem at over 82% av de spurte mennene syns det er ganske vanskelig eller svært vanskelig å innrømme at han har blitt impotent. Da Lasse Andersson mistet potensen etter en prostataoperasjon begynte han en desperat jakt på informasjon, og satt foran Internett i timesvis i håp om å finne løsninger. Kona hans Inga-Lill satt maktesløs på sidelinjen, og så hvordan mannen slet med å komme seg gjennom dagene.

-Jeg måtte være sterk hjemme, men på arbeidsplassen satt jeg og gråt, forteller hun.

En dag bestemte hun seg for å ta saken i egne hender. Hun ringte sykehuset uten at Lasse visste om det, og ble anbefalt å ta kontakt med en kurator.

-Vi hadde flaks som traff en kurator som også var sexolog, som var lett å prate med. Det hadde vært fantastisk om vi kunne ha blitt gjort oppmerksom på den muligheten allerede da diagnosen «prostatakreft» var et faktum, mener Inga-Lill.

Rammer begge parter

Det er ikke bare mennene som blir rammet av impotens. Også partneren trenger hjelp til å takle potensproblemer. Åsa Rytter Evensen, allmennlege og samlivsrådgiver, sier at kvinnen sliter både på det fysiske og det psykiske plan:

-Det er vanlig å føle seg såret og avvist. Mange lurer på om mannen har en elskerinne, eller om hun selv ikke er tiltrekkende lenger, sier hun.

-Nå tar flere dette opp direkte med legen. Man har skjønt at legen kan hjelpe flere. Før pillenes tid var det ikke mye hjelp å få, legger hun til.

Inga-Lill og Lasse fikk hjelp av legen, selv uten å oppnå effekt av piller. I samarbeid med sexologen fikk paret hjelp til å finne andre måter enn samleie å være seksuelt aktive med hverandre. Det var uvant i begynnelsen, og det tok et år før de var komfortable med de nye fremgangsmåtene de lærte med sensualitetstreningen.

-De potenspillene vi hadde prøvd fungerte ikke for oss, men etter ytterligere et år prøvde vi Levitra, som virket!

Populære foredragsholdere

Det er ikke mange som er så villige til å snakke om problemet som Inga-Lill og Lasse, som har vært usedvanlige åpne. Samtidig som de jobbet for å få samlivet på rett kjøl begynte de forsiktig å engasjere seg ved å skrive leserinnlegg til lokalavisen, og stille opp på anonyme intervjuer. Så minnet Inga-Lill sin mann om hva det var han selv hadde savnet da han oppdaget at han var impoent, nemlig noen som stod åpent fram og snakket om det. Dermed bestemte han seg for å fortelle åpent om erfaringene sine, og siden har det tatt helt av.

-Vi har talt for pasientforeninger og leger både i Sverige og Norge, vi har gitt ut bok og holder foredrag, forteller Inga-Lill stolt.

Deres ærlige fortelling får positiv respons i alle forsamlinger. Men blant venner, familie og kolleger opplever de at det er vanskelig å bringe temaet på bane, og møter fremdeles taushet. Likevel fortsetter de å være åpne.

-Samfunnet er blitt mer åpent rundt seksualitet, men dette er fortsatt hysj-hysj. Vi må folk til å prate, ikke minst legen! Det er bekreftelsen på at det er en viktig sak. Det er viktig at autoriteter viser vei, mener Lasse.

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også