En annerledes fødsel

Det finnes mange alternativer til å føde liggende på en sykehusseng!

Sist oppdatert

I dag føder fortsatt de fleste på den måten som er ansett som mest vanlig - liggende på ryggen i en seng på sykehuset. Noen "velger" kanskje også denne rammen rundt fødselen fordi de ikke vet at det finnes alternativer. Men det gjør det. Vi har snakket med jordmot Bippi Trovik ved Føderiket.

 

Føderiket er en avdeling av Rikshospitalet hvor du kan føde på en ganske annerledes måte enn på sykehusets vanlige fødeavdeling.

 

Føde i vann

 

Bippi forteller at rundt 50 prosent av alle kvinner som velger å føde på Føderiket, velger å føde i vann.

 

Når du har noen centimeters åpning setter du eller legger du deg i et stort kar med vann. Vannet har en temperatur på rundt 37 grader. Karet er stort, og har plass til to mennesker på en gang.

 

- Noen ganger velger pappaen å være i vannet sammen med moren, forteller Bippi.

 

Det positive med å føde i vann er at det varme vannet virker smertelindrende. I tillegg er det mye lettere å bevege seg i vann enn liggende på en seng.

 

Må du på do, går du rett og slett opp av vannet og på toalettet, før du går tilbake til karet igjen.

 

Liggende på siden

 

Du kan også få føde liggende om du vil det. På Føderiket ligger du imidlertid på siden, og sengen er en stor dobbeltseng.

 

Stående

 

Mange foretrekker å føde stående. Slik kan du bevege deg litt rundt om du ønsker det.

 

- Det er en fordel å være i bevegelse. Slik utnytter du tyngdekraften til fulle. Å føde slik kan også være mindre smertefullt, forklarer Trovik.

 

Føderiket kan generelt legge til rette for deg slik at du kan føde som du selv vil. Ønsker du å stå på alle fire kan du det. I følge Trovik pleier mange å stå på alle fire over en sacco-sekk eller sitte i en sacco-sekk.

 

Føderiket og liknende klinikker er imidlertid ikke for alle. Her er det du må vite:

 

  • Du får ikke kjemisk bedøvelse (epidural). Derimot kan alle jormødrene akupunktur. Du kan også få massasje for å lindre smertene.
  • Du må ha født før for å få lov til å føde på Føderiket.
  • Man må vite på forhånd at både du og barnet er helt friske, slik at faren for komplikasjoner er liten.
  • Føderiket har ikke leger, kun jordmødre. Skulle det skje noe, ligger klinikken i umiddelbar nærhet til Rikshospitalet, slik at en lege raskt kan tilkalles.

 

Klinikken kan garantere at du hele tiden har en jordmor hos deg, noe vanlige fødeavdelinger ikke kan.

 

Det er imidlertid ikke bare Føderiket som tilbyr en annen ramme rundt fødselen. Også Ullevål sykehus har en liknende avdeling. Denne heter ABC, og har liknende vilkår for fødende:

 

  • Du får ingen kjemisk bedøvelse
  • Du må være frisk
  • Du kan ikke vente flere enn ett barn
  • Du kan ikke være veldig overvektig
  • Tidligere fødsler og svangerskap må ha vært normale
  • Du kan ikke røyke

 

Føde hjemme

 

Et annet alternativ er å føde barnet ditt hjemme hos deg selv. Dette er imidlertid en dyrere affære, siden du må betale 5000 kroner for at en jordmor skal komme hjem til deg og oppfølge deg i etterkant. Jordmødre tjener ikke spesielt godt på å bistå ved hjemmefødsler. Det kan derfor være vanskelig å få tak i en jordmor som vil stille opp.

 

En annen løsning er å føde i Danmark. Der er det slik at du kan ringe sykehuset og si at du vil føde hjemme, også oppnevner sykehuset en jordmor som kommer hjem til deg og hjelper deg uten kostnader.

fod5

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også