Elsk deg selv!

For å bli glad i deg selv, må du lene deg på den største klisjèen av alle.

Publisert Oppdatert
Og den største klisjèen for bedre selvtillit er å "finne seg selv" og finne ut av hvem du er.

Bli kjent med deg selv

Det forteller motivator Marit Brænd til Kvinneguiden. Brænd holder kurs i personlig utvikling som blant annet baserer seg på boken "The Secret"'s filosofi om å elske deg selv.

Livet er tungt når selvtilliten er lav eller man plutselig opplever at man trenger å gjøre noe helt annet eller være med helt andre mennesker. Men det er bare du selv som kan gjøre noe med dette, både med din innstilling til livet og valgene du tar.

- Du må vandre inn i deg selv og finne ut av hvem du er. Du er ikke hva andre mener at du er, du er den personen du føler at du er. Alt handler om å være bevisst på hvem du er, forklarer Brænd.

I dag er det mange mennesker i midten av 20-årene som opplever en slags tidlig "midtlivskrise" hvor man plutselig mister selvtilliten eller blir usikker på hva som er riktig eller ikke i livet. Dette kan være tungt eller føles som en lettelse, og det hele handler om å bli kjent med seg selv på ny.

- Livet er en eneste stor reise hvor du utvikler deg, og det er vanlig å ha andre venner i dag enn du hadde på barneskolen. Jo mer du lærer i livet, jo flere mennesker tiltrekker du deg. Det er ikke noe skummelt med å "vokse fra hverandre", det er derimot naturlig, forsikrer Brænd.

Her får du Brænds tips for bedre selvtillit og selvrealisering:

Selvrealisering

 • Identiteten din er det viktigste du har. Du må kjenne deg selv og hvem du er, når du finner deg selv på nytt, kan det skremme bort enkelte personer i ditt liv og lokke andre personer til ditt liv. De menneskene som synes det som skjer med deg er positivt, vil bli værende i ditt liv.
 • Jo mer du finner deg selv, jo mer positiv blir du og du får bedre selvtillit. Dette virker på omgivelsene dine og smitter positivitet til de rundt deg.
 • Se lyst på livet og unngå ordet "burde", bytt det heller ut med ordet "kunne" - da er det ikke noe du "må" gjøre, men istedet et bevisst valg du tar.
 • Selvutvikling gir deg bedre selvtillit, ikke vær redd for å såre andre som du glir bort i fra, ikke vær redd for å bli forlatt eller stå alene, du vil alltid tiltrekke deg nye mennesker som passer sammen sammen med deg og utvikler seg i samme retning.
 • Bruk tid sammen med mennesker som er bra for deg, venner og familie som forstår deg og som du kan prate godt med.
 • Gode dialoger med venner som kan gi deg tilbakemeldinger, er med på å starte en prosess i deg selv hvor du blir bedre kjent med hvem du er og dermed utvikler bedre selvtillit.
 • Det er også bra å være alene med deg selv og tankene dine. Gå ut i naturen, lær deg å meditere, ha ro rundt deg så du får tenke på hvem du er, hva du vil og hva som er viktig for deg.
 • Tenk over at du skal se det positive i deg selv, hold en positivitetsdagbok hvor du skriver opp alle komplimenter du mottar i løpet av en dag. Når du er deppa, tar du frem boken og blar i den.
 • Hver morgen starter du med å se deg selv i speilet, ønske dagen velkommen og si til deg selv at du elsker deg. Hver kveld kan du ligge i sengen og be kroppen om en god natts søvn og samtidig takke for en god dag.
 • Tenk over hvorfor du ikke liker deg selv. Deretter tar du tak i dette ved å skjønne hva som er reellt og ikke. Bygg opp igjen selvtilliten ved å hele tiden berømme deg selv med 10 positive punkter hver dag.
 • Plukk gjerne frem attester fra tidligere jobber og les skryten du har fått tidligere. Ta det til deg.
 • Du lærer å se ting på ny og få bedre selvtillit gjennom coachingkurs eller å lese bøker. Husk at det er forskjell på personlig utvikling og terapi.
 • Er du langt nede, føler deg utbrent eller deprimert, kan det hjelpe deg å prate med psykolog.
Selvtillit-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning