Ekstremt smittsomt

Med snufsende neser følger rennende øyne. Men øyekatarr er ingen selvsagt grunn til å holde barna hjemme fra barnehagen. Hallo, det er fra barnehagen-

Sist oppdatert
-sønnen din har fått øyekatarr, så du må komme og hente ham straks.

Oppgitte foreldre tenker at avkommet ikke tar skade av litt puss i øyekroken. De små gnir seg litt i gluggene, men lider ingen overlast. Riktignok smitter det lett, men barn som leker tett på hverandre får det jo uansett.

Opp til legen

- Ansatte kan ikke forlange at alle unger med øyekatarr skal behandles med øyedråper eller salve før de kan gå i barnehagen, fastslår Øistein Løvoll, overlege på avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Anbefalingene er klare: Barn med øyekatarr "skal ikke utelukkes fra å gå i barnehagen", står det å lese på Folkehelseinstituttets nettsider fra august i år.

- Det er barnets lege som skal avgjøre om det skal behandles med øyedråper. Dersom legen finner ut at det er virus som ikke trenger behandling, kan barnet gå som vanlig i barnehagen. Dersom betennelsen skyldes bakterier, kan barnet gå i barnehage dagen etter at behandlingen er satt i gang, opplyser Løvoll.

Utbredt om høsten

Ifølge Folkehelseinstituttet har undersøkelser vist at akutt, rødt øye utgjør én til fire prosent av alle konsultasjoner i allmennpraksis.

- Øyekatarr er ganske utbredt. Det er en veldig smittsom sykdom. Blant unger i barnehager går det ofte små epidemier, bekrefter Siri Hauge, allmennpraktiker og redaksjonssjef i lommelegen.no.

Også voksne kan bli smittet. Ofte har disse vært i kontakt med barn. Spesielt er øyekatarr utbredt om høsten når temperaturene svinger, og nesen renner.

- Flere av virustypene som gir øyekatarr, finner man også ved forskjellige typer forkjølelse, kommenterer Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

- Men øyekatarr kan godt komme uavhengig av en forkjølelse. Litt røde øyne ved forkjølelse trenger ikke være øyekatarr, påpeker Hauge.

Tørk bort puss

Øyekatarr er en betennelse i øyets bindehinne, som varer mindre enn tre - fire uker. Infeksjonen rammer ikke selve øyet, og medfører derfor ingen fare for synet.

- Det karakteristiske er at man blir rød på øynene og får gult puss. I tillegg til behandlingen med øyedråper, er det viktig å tørke bort pusset fra øyelokk og øyevipper, sier Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

Han viser til at øyekatarr er svært smittsomt, og at man derfor bør vaske hendene etter å ha tatt seg i øynene. Andre i familien bør heller ikke bruke samme vaskeklut og håndklær.

Tåreflod ved virus

Ifølge Folkehelseinstituttet er det mer utbredt at øyekatarr skyldes bakterier enn virus. Øyekatarr som skyldes bakterier, behandles med øyedråper eller salve som inneholder antibiotika. Antibiotika har som kjent ingen effekt på virus. Om øyekatarren skyldes virus, er den ofte mer smittsom enn om betennelsen skyldes bakterier. En slik virusinfeksjon varer fra et par uker til et par måneder.

- Da bruker man ikke å ha puss, da er det mer tåreflod, men øynene er røde da også, forteller Nicolaissen.

Øyekatarr skiller seg fra mer alvorlige tilstander som også gir rødt øye ved at det sjelden er store smerter.

- Øyekatarr kjennetegnes av lett ubehag og svie. Synet er ikke redusert. Dessuten får man det på begge øynene. Dersom man bare blir rød på et øye, og det ikke griper over på det andre etter hvert, er det mest sannsynlig ikke øyekatarr, forklarer Nicolaissen.

Mot bakterier anbefaler han Fucithalmic øyedråper eller Kloramfenikol, som er mest bredtvirkende. Øyedråpene dryppes i begge øyne.

Voksne skal ikke bruke kontaktlinser mens de er rammet av øyekatarr. Ellers risikerer man små sår og betennelse i hornhinnen, noe som kan gi redusert syn. Linsene bør først tas fram et par uker etter at øyekatarren er over. Også øyesminke bør droppes.

- Mascara legger et beskyttende lag som bakteriene kan gjemme seg under, fastslår Nicolaissen.

Fakta om øyekatarr

* Øyekatarr er en betennelsestilstand i øyets bindehinne (konjunktiva) som varer max 3-4 uker.

* Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og medfører derfor ingen fare for synet.

* Infeksjonen skyldes bakterier eller virus, bakterier er vanligste årsak.

* Øyekatarr er utbredt - og svært smittsomt.

* Den medisinske betegnelsen for øyekatarr er konjunktivitt.

Vanlig også hos eldre

- Eldre er mer utsatt for øyekatarr enn ungdom og voksne, sier Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

En del eldre får gradvis mindre tårevæske, og plages av ruskfølelse og tørre øyne. Disse er mer utsatt for øyekatarr enn yngre med normal tårefilm. Grunnen er at tårefilmen inneholder stoffer som virker mot betennelse, og som smører øyet slik at det ikke blir noen skader på overflaten av hornhinnen. Hornhinnen er den gjennomsiktige hinnen som dekker linsen, iris, samt fremre del av øyeeplet.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad / Grethe Brandsø

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også