Du kan ha sykdommen

Dette er sykdommen du kan ha uten å vite det. Og det kan få alvorlige konsekvenser.

Publisert Oppdatert
Vektøkning, vekttap, utmattelse, depresjon, manglende sexlyst, hjertebank, svette, menstrasjonsforstyrrelse i tillegg til mye mer, kan skyldes stoffskifteproblemer.

Hrafnkell Thordarson, Seksjonsoverlege ved Endokrinologisk seksjon ved Haukeland Universitetssykehus, sier til Kvinneguiden.no at mange går med lavt stoffskifte i uker og måneder uten å selv vite om det;

- Det kan ta lang tid før diagnosen stilles, men det er relativt sjelden at noen går med forstyrrelse i stoffskiftet i mange år uten å vite om det, sier Thordarson.

Arvelig?

Dersom du har en mor med stoffskifteproblemer, bør du være ekstra oppmerksom;

Les også: Den skjulte sykdommen

Les også: Blærekatarr til besvær

Les også: Musikk gjør deg lykkelig- Sannsynligheten for at en person får stoffskifteproblemer er større hvis stoffskifteproblemer finnes i familien. Samtidig er det viktig å understreke at risikoen varierer fra en familie til en annen, sier legen.

Stoffskifteproblemer er et samlebegrep over alle problemer som omhandler stoffskiftet, men det er stor forskjell på høyt eller lavt stoffskifte.

Ingen forebygging

Lavt stoffskifte forekommer når skjoldbrukskjertelen ikke produserer nok av hormonet thyroxin, noe som er viktig for kroppens cellefunksjon. For høyt stoffskifte forekommer når skjoldbruskkjertelen overproduserer hormoner.

- Det er farlig å gå med forstyrrelse i stoffskiftet over lang tid, det kan føre til en rekke symptomer og etter hvert skader på kroppen som varierer avhengig om det er snakk om for høyt eller for lavt stoffskifte. I ytterste konsekvens kan man dø av stoffskifteproblemer, forteller Thordarson.

I følge legen finnes det per i dag ingen måte å forhindre at disse problemene oppstår i kroppen, men om man først får stilt diagnosen for lavt eller for høyt, er det mulig å behandle problemene slik at stoffskiftet blir normalt igjen.

For lavt stoffskifte


Hypotyreose, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonet thyroxin, et hormon som er viktig for normal cellefunksjon.

Har du gått mye opp i vekt i det siste? Følt deg slapp og nedstemt? Mangler sexlyst?

Da kan det hende at du lider av lavt stoffskifte. Mange kvinner opplever å ha symptomer på lavt stoffskifte uten å få tilstanden påvist i blodprøver. Om lag fem prosent av alle kvinner i Norge har lavt stoffskifte, og tilstanden er fem til ti ganger så hyppig blant kvinner som menn.

Symptomene er flere;
 • Lavt stoffskifte kan påvirke en rekke ulike organer og funksjoner i kroppen.
 • Depresjon, panikkanfall, økt søvnbehov, svekket hukommelse og treghet er mentale symptomer.
 • Andre symptomer er struma (forstørret skjoldbruskkjertel), muskel- og leddsmerter, hovne ledd, tørr hud, tørt og tynt hår og at ytterdelen av øyenbrynene forsvinner.
 • Nedsatt sexlyst, treg mage, svimmelhet, og lav blodprosent er andre symptomer.
 • Mange fryser lett, og opplever prikkinger i huden.
 • Hypotyreose behandles med tilførsel av kunstig fremstilt thyroxin i tablettform. Å finne riktig dose kan være vanskelig. Behandlingen varer livet ut.

For høyt stoffskifte


Høyt stoffskifte er en vanlig sykdom som rammer nesten to prosent av alle kvinner i Norge. Sykdommen forekommer i alle aldre, men er særlig hyppig i alderen 20-40 år. Det er 4-5 ganger flere kvinner enn menn som rammes.

- Ved høyt stoffskifte produserer kroppen for mye av hormonet thyroxin og behandling går da ut på å senke produksjonen av hormonet. Det kan gjøres med tabletter, stråling eller ved operasjon hvor man fjerner deler av, eller hele skjoldbruskkjertelen. Behandling av for høyt stoffskifte kan føre til det motsatte, nemlig lavt stoffskifte, som man så må behandles for, sier Thordarson.

Den vanligste årsaken til høyt stoffskifte er Graves sykdom. Ved Graves sykdom begynner kroppens immunforsvar å danne antistoffer som stimulerer skjoldbruskkjertelen til økt produksjon av hormoner. Dette er en såkalt autoimmun sykdom, som man ikke kjenner den egentlige årsaken til. Andre årsaker til høyt stoffskifte kan være:
 • Godartet eller ondartet svulst i skjoldbruskkjertelen.
 • Betennelse i skjoldbruskkjertelen.
 • Stort inntak av jod.
 • Overdosering av thyroxin.
 • Svulst i hypofysen.
 • Enkelte legemidler kan også utløse høyt stoffskifte.


 • Kilde: Nhi.no, Stoffskifte.info, Norsk Thyreoideaforbund, Lommelegen.no, Apotek1.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning