Øyesykdommer

Du kan få herpes på øyet

Herpes hører ikke bare til i underlivet eller på leppen. Sykdommen kan også ramme et av øynene og gi deg nedsatt syn.

KAN RAMME ØYET: Herpes simplex kan angripe øyet. Du kan også smitte deg selv, så vær nøye med håndvask.

KAN RAMME ØYET: Herpes simplex kan angripe øyet. Du kan også smitte deg selv, så vær nøye med håndvask. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Herpes finnes i flere former, og de aller fleste nordmenn er bærere av enten herpes 1 eller herpes 2. 50-80 prosent av oss blir smittet av herpes 1 (HSV-1) i barndommen. Dette viruset sees ofte på leppen i form av munnsår, inni og rundt munnen.

Mange er også smittet av herpes 2 (HSV-2). Dette viruset finnes oftest i underlivet. Det antas at 20- 40 prosent nordmenn over 30 år er bærere. 70 prosent av disse er smittet uten å vite det. Begge virustypene kan kryssmitte.

Vanligste årsak til hornhinnebetennelse

Visste du at viruset også kan angripe øyet? Keratitt er en betennelse på hornhinnen, og viruset kan sette seg der. Er du diagnostisert med en herpes simplex infeksjon på øyet, kalles det herpes keratitt. Både HSV-1 og HSV-2, samt herpes zooster (virus i herpesfamilien som forårsaker vannkopper) kan gi øyet denne infeksjonen, men som regel er det HSV-1 som er årsaken.

- Herpes keratitt skyldes en reaktivering av en latent virusinfeksjon i nervegangliene. Som regel smittes man i småbarnsalder, sier Christian Loennecken, sjeflege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo.

Herpes keratitt er er en relativt sjelden årsak til hornhinnebetennelse sammenlignet med alle andre "uspesifikke" og infeksiøse årsaker (hos bl.a kontaktlinsebrukere). Det finnes flere typer hornhinnebetennelser, og herpes er årsaken til en av dem.

Som ved munnsår eller herpes genitiales (som regel forårsaket av HSV-2) våkner viruset ved fysiske og psykiske belastninger, soling eller eksponering for ultrafiolett stråling. Kvinner kan oppleve en reaktivering under menstruasjon. Mange har herpes latent i kroppen uten at de noen gang er plaget, verken på munnen, øyet eller i underlivet. Det er altså fullt mulig å gå et helt liv med viruset i kroppen uten å merke det.

- Diagnosen stilles som regel klinisk, da den grenformede sårdannelsen i hornhinneoverflaten er typisk for sykdommen. Navnet keratitis dendritica betyr "grenformet" og kan også sees tydelig ved fargig med vevsfargestoff i blått lys, sier han.

Herpes keratitt kan også bekreftes ved en virusprøve.

Rammer kun ett øye

SAMME VIRUS: Herpes keratitt er forårsaket av herpes 1, samme viruset som lager munnsår. Hornhinnen får også sår. De er grenformede.

SAMME VIRUS: Herpes keratitt er forårsaket av herpes 1, samme viruset som lager munnsår. Hornhinnen får også sår. De er grenformede. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Tilstanden gir smerter i øyet. Det kun ett øye som angripes. Det trenger imilertid ikke å være veldig vondt, fordi sykdommen kan gi nedsatt følelse i hornhinnen. Andre typiske symtomer er følsomhet for lys, sammenkniping i øyet, tårer og nedsatt syn på øyet som er angrepet. Slett ikke alle opplever synsreduksjon, men dersom betennelsen sitter midt på hornhinnen vil den forstyrre sentralsynet.

Sykdommen kan også ramme andre deler av øyet, feks. øyelokket (blefaritt), ytterste øyehinne (konjunktivitt), regnbuehinnen (iritt) og netthinnen (retinitt).

- Vi vet ikke hvorfor herpes keratitt er ensidig. I svært sjeldne tilfeller kan herpesviruset gi alvorlige indre øyebetennelser (stromal keratitt) som kan være synstruende, men det gjelder kun pasienter med sterkt svekket immunforsvar, forteller han.

Gjentatte tilbakefall og betennelser i dypere lag av hornhinnen, kan det gi varige arrdannelser og dermed nedsatt syn. Men i de fleste tilfeller leges øyet, uten arrdannelser.

Behandles med øyesalve

Herpesinfeksjoner behandles med aciklovir eller antivirale medikamenter. Dette er medisin som virker på virus. Medisinen finnes som tabletter eller krem.

- Når det kommer til behandling av herpes keratitt er det vanlig å behandle det lokalt med en antiviral øyesalve, feks Zovirax, sier han.

Bør bruke briller

De fleste med øyesykdommer kan godt bruke både briller og linser. Men det kommer helt an på sykdommen. Alvorlighetsgrad, om man er egnet linse- og brillebruker, samt hvilke linser og briller man bør bruke, er det optikeren som avgjør.

- Jeg anbefaler de med herpes keratitt å vente med linsene til infeksjonen er over. Deretter bør de starte litt forsiktig og vurdere eventuelle endringer på linsetype og bruk. Briller fungerer selvsagt godt både under og etter en infeksjon, forteller Øyvind Krogh, Optiker i Krogh Optikk.

Bør ta synstest raskt

Folk med øyesykdommer bør ha regelmessige undersøkelser av øynene. En synstest kan også avdekke uoppdagede øyesykdommer på et tidlig tidspunkt. Optikeren kan teste deg opp mot et bredt spekter av øyesykdommer og henvise til øyelege ved behov.

- Ved en herpes keratitt bør man undersøkes raskt, dersom planen er å fortsette med kontaktlinser etter at infeksjonen er over. Linsetype og bruksmønster er viktige kriterier for hvor raskt det bør utføres en ny undersøkelse, sier han.

Les mer

Herpes keratitt

Kan forårsakes av HSV-1, HSV-2 og herpes zooster, men i de aller fleste tilfeller er grunnen HSV-1

Diagnosen stilles på grunnlag av forandringer i hornhinnen

Vanlig å påvise tilstanden klinisk og ved virusprøve

Det kan også skje ved farging med vevsfargestoff i blått lys

Forandringen oppdages ved et spesielt grenmønster (keratitis dendritica)

Infeksjonen er som regel begrenset til det ytre laget av hornhinnen

Den kan noen ganger gå dypere inn i hornhinnen (stromal keratitt)

Behandles med antiviral øyesalve (Zovirax)

Kilde: Norsk helseinformatikk og Volvat Medisinske Senter

Mange er smittet uten å vite det

Unngå skjemmende munnsår

Derfor opplever du prikker i synsfeltet

Debatt: Keratitt på øyet

Du kan trygt bruke billig beskyttelse

Derfor skal du ikke lese i dårlig lys

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning