Dropp mensen i ferien

Å utsette mensen er enkelt uansett om du bruker p-piller eller ikke.

Publisert Oppdatert
Mange leger mener det er ufarlig å utsette menstruasjonen over lang tid. På apoteket anbefales det at utsettelsen ikke varer mer enn ti dager om gangen uten at man har snakket med sin fastlege.

Med p-piller


Hvordan du skal gå frem for å utsette mensen, avhenger av hvilken p-pilletype du bruker; om tablettene er like - monofase eller om tablettene på brettet varierer med hormonvariasjoner - flerfase. Det avhenger også om brettet har 21 eller 28 tabletter.

Monofase p-piller

Inneholder: Faste kombinasjoner av hormoner. Eksempler på merker: Loette, Microgynom, Marvelon, Yasmin, Diane

21 tabletter: Du skal gå rett på neste brett når du er ferdig med alle tablettene på et pillebrett. Fortsett å ta tabletter i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter har du 1 ukes opphold, før du starter på et nytt brett.

28 tabletter: Når du kommer til de 7 sukkertablettene på slutten av et brett, hopper du over disse og går rett på et nytt brett. Du skal fortsette å ta tabletter i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter tar du sukkertablettene i 7 dager før du starter på et nytt ubrukt brett.

Flerfase p-piller

Inneholder: Ulike mengder hormoner Eksempler på merker: Synfase

Siden det er litt forskjellig måte å utsette mensen på de p-pillene kan man dele måten for utsettelse på to måter.

21 tabletter: Når du er ferdig med et brett, fortsetter du å ta de gule tablettene på et nytt brett i så mange dager du ønsker utsettelse. Deretter tar du et opphold i syv dager før du starter forfra på et nytt ubrukt brett.

28 tabletter: Når du har tatt 21 tabletter på ett brett, det vil si til og med siste gule tablett, hopper du over de syv sukkertablettene. Du fortsetter så å ta de gule tablettene på et nytt brett i så mange dager du ønsker utsettelse av blødningen. Deretter tar du sukkertablettene i syv dager og starter så forfra på et nytt ubrukt brett.

Med Synfase er bare de hvite pillene som kan brukes til å utsette mensen.

21 tabletter: Når du er ferdig med 16 tabletter på et brett, det vil si til og med siste hvite tablett, fortsetter du fra og med første hvite tablett på et nytt brett. Den første hvite tabletten på brettet er nummer 8. Du skal ta de hvite tablettene i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter tar du de siste 5 blå tablettene og tar 7 dagers pause. Så starter du forfra igjen på et nytt ubrukt brett.

P-ring


P-ringen er en myk, fleksibel ring som du setter inn i skjeden selv. Den er 5,4 cm i diameter og 4 mm tykk. Ringen inneholder østrogen og gestagen, men i mindre mengder enn p-piller. Den skal ligge i skjeden i tre uker. Etter tre uker skal du ta ringen ut av skjeden, og etter en uke legges en ny ring inn.

Ringen virker som en p-pille ved at den forhindrer eggløsning.

For å utsette mensen: Du starter direkte med den neste ringen uten pause. Når du ønsker at menstruasjonen skal begynne, tar du ut ringen. Det er likevel mest hensiktsmessig å la ringen sitte inne så lenge som den skal, tre uker. Den neste ringen påbegynnes etter vanlig syv dagers opphold. Du kan bruke flere ringer etter hverandre uten pause, men sjansen for at du likevel vil få en blødning, blir større jo flere ringer du setter inn etter hverandre. Som regel går det helt fint med to ringer.

P-plaster


Prevensjonsplaster inneholder de samme hormonene som finnes i p-piller, kombinasjonen av to hormontyper; østrogen og gestagen. Forskjellen er at medisinene tas opp i kroppen direkte gjennom huden i stedet for gjennom tarmslimhinnen. Den viktigste effekten av hormonene er at eggløsningen stanses, og på den måten hindrer befruktning. Du fester plasteret på et sted hvor det ikke vil gnisse mot stramme klær, enten på rumpen, magen, ytre overarm eller øverst på ryggen.

Plasteret skal sitte på i syv dager, den åttende dagen tas plasteret av og nytt plaster festes på et nytt sted. Det samme gjøres på dag 15. Etter tre uker med plaster følger syv plasterfrie dager (dag 22-28 i syklusen). I løpet av disse dagene vil du få en mensturasjonslignende blødning. En ny omgang startes etter syv plasterfrie dager.

For å utsette mensen: Du må bruke et nytt plaster i begynnelsen av uke 4 (dag 22) og hoppe over en plasterfri uke. Når du ønsker at menstruasjonen skal begynne, slutter du å bruke plaster. Det er mest hensiktsmessig å bruke plaster så lenge som det skal, 1 uke x 3. Den neste perioden med tre plaster påbegynnes etter vanlig syv dagers opphold.

Du kan ta flere plaster etter hverandre uten pause, men sjansen for at du likevel vil få en blødning, blir større jo flere plaster du bruker etter hverandre. Som regel med p-ringen går det vanligvis helt fint å utsette i to perioder.

Uten p-piller


Hvis ikke du går på p-piller, kan du også utsette mensen på andre måter.

Gestagen-tabletter: Du kan da ta i bruk gestagen-holdige tabletter som for eksempel Primolut-N. Behandlingen må starte senest 3 dager før ventet blødning. Blødningen vil komme et par dager etter at man har tatt den siste tabletten. Det er viktig å huske at man kan bruke disse tablettene bare når man har regelmessig menstruasjon, fordi man er avhengig å vite når man får menstruasjon. Slike tabletter er reseptpliktige.

Kilde: Prevensjon.net, apotek1.no, pasienthandboka.no, kk.no Mensen320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning