Drømmer til besvær?

Hva betyr det egentlig når du til stadighet drømmer ting du ikke ønsker? Om eksen for eksempel?

Publisert Oppdatert
Alle drømmer når de sover, enten de husker det eller ikke. Men hva gjør man med tilbakevendende drømmer, og hva betyr de egentlig?
 • Tolk drømmene dine!
 • I drømmeland
 • Vi har spurt en drømmetyder.

  - Drømmer er bilder som formidler et hittil ukjent budskap fra det ubevisste og å jobbe med drømmer er en individuasjonsprosess, forteller Grazyna Zofia Rosenfeldt.

  Hun holder både konsultasjoner og kurs i drømmeforståelse, gjennom firmaet Kreativ Personlighetsutvikling

  Drømmer hjelper deg
  - Tilbakevendende drømmer viser til at den som drømmer ikke har tatt drømmen helt på alvor, og da gjenstår det å forstå drømmens budskap, forklarer drømmetyderen.

  Hvis du ønsker å unngå at drømmen kommer tilbake, gjelder det altså ikke bare å forstå drømmen, men å gjøre konkrete endringer i livet ditt.

  - Når det du drømmer stadig vekk vender tilbake, så er det ikke for å plage deg. Drømmer er som "venner" som vil deg vel. De kommer gjerne tilbake, ofte ikledd en ny og enklere "symbolikk" for å nå deg, og for å få deg til å hjelpe deg til å forstå deg selv bedre, eller hjelpe deg med et problem, mener Rosenfeldt.

  Må forstå symbolene
- Om man for eksempel drømmer om eksen sin til stadighet, så kan det bety mange ting. Det er mye som spiller inn når en drøm skal tolkes, og det er derfor viktig at drømmeren selv spiller en sentral rolle i denne tolkningen. Jo mer du da vet om symbolspråket, jo fortere blir du bevisst det som skal læres, sier drømmetyderen.

- Om jeg drømmer om eksen min, så har det for meg vært beskjeder om å trekke tilbake projeksjoner. Projeksjon innen psykologien defineres som overføring av ubehagelige tanker og hendelser på andre nære personer, og fenomenet oppstår når egne forestillinger blir for tunge å bære og man legger ting på andre. Dette kan da likeså være positive egenskaper eller holdninger som de kan være negative, fortsetter Rosenfeldt.

Kan ha flere betydninger
Hun kommer med eksempler på hva en slik projeksjon på en ekspartner i en drøm kan bety:

- Det kan være sjalusi, misunnelse, partnerens alle gode og dårlige egenskaper - som en altså selv kan ha, eller være disponert for, men som det kan være vanskelig for en selv å bli konfrontert med. Det gjelder da å identifisere seg med det som en selv kanskje ikke er seg bevisst og som det kan være "til besvær" både å akseptere og gjøre noe med. Det fantastiske da er at drømmen alltid kommer på et tidspunkt som er perfekt timet for personens modning og vekst akkurat der og da.

Å tegne og skrive ned drømmer
Drømmetyderen har rådene klare hvis du ønsker å kvitte deg med uønskede drømmer:

- Det handler om å ville, våge å gå inn i en individuasjonsprosess, søke kunnskaper om symbolspråket. Å skrive ned drømmer, og gjerne tegne og male dem er også å anbefale. Det hjelper noen ganger bare å fortelle drømmen til en venn, for da sirkulerer du det du har på hjertet, og det kan da hende at "plutselig" så ha du selv funnet nøkkelen til hva drømmen din hadde å si deg. For de seriøst interesserte vil jeg anbefale å søke en veileder/drømmetyder, konkluderer Rosenfeldt. drom_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning