Dette skjer ved p-pilleslutt

Forandret kroppen din seg når du begynte på p-piller? Det gjør den også når du slutter.

Sist oppdatert
Det er ingen hemmelighet at p-piller kan føre med seg diverse bivirkninger, men visste du at det kan skje en del med kroppen din også etter at du har sluttet på pillen?

Vi spurte gynekolog Tord Löfstrand ved Gynekologklinikken AS hva som er det vanligste.

Når du slutter

Hvis du har lagt på deg noen kilo etter at du begynte med p-piller, vil kroppen sansynligvis normalisere seg når du slutter;

- Det finnes en risiko for å gå opp i vekt når man tar p-piller som inneholder hormonet østrogen, og da kan gjerne mange oppleve å gå ned litt i vekt når man slutter. Hvor lang tid det tar før kroppen går tilbake til normalen, varierer fra person til person, sier gynekologen.

Hormonene i p-pillene kan påvirke deg i stor grad, derfor kan du merke endringer både fysisk og psykisk når du slutter.

- Når du går på pillen, putter du i deg hormoner og dette kan gi diverse bieffekter på kroppen som blant annet kan påvirke humøret og følelser. Dette skjer på samme måte som når du blir gravid, men gjerne i enda sterkere grad. Når du slutter på p-pillen er det veldig individuelt hvordan dette påvirker kroppen din. Enkelte kan oppleve at man ikke starter med eggløsning før det har gått mange måneder og gjerne et helt år, sier Löfstrand til Kvinneguiden.

Mindre kreftrisiko

For de som er bekymret for blodpropp kan gynekologen berolige med at man har større risiko under graviditet enn ved p-pillebruk.

- I dag er hormonene i p-pillene halvert sammenlignet med hvordan det var før, pillene som gir minst bivirkninger er Loette. Til gjengjeld er det mange som er plaget av mye blødninger som en bieffekt av disse pillene, sier Löfstrand.

- Det har blitt forsket på om sjansen for brystkreft øker hos kvinner som har brukt p-piller i hele sin fruktbare tid, men det er enda ikke funnet noe resultat som indikerer dette. P-piller minsker derimot risikoen for eggstokkreft, sier gynekologen.

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også