Sinne i trafikken

Dette irriterer oss i trafikken

Hvorfor blir så mange av oss sinte i trafikken?

VEIRASERI: Trafikk er en arena med mye følelser. Hvorfor er det egentlig slik?
VEIRASERI: Trafikk er en arena med mye følelser. Hvorfor er det egentlig slik? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Bilførere flest kjenner til typiske, aggressive sinnereaksjoner i trafikken; legge seg på hornet eller blinke med lysene, "straffe" andre bilister ved å sperre veien, vise fingeren. Noen går så langt at de stopper en annen bil for så å gå ut av bilen og skjelle ut den andre eller angripe fysisk.

Hvorfor er det egentlig slik?

- Trafikk er en arena med mye følelser. I et komplekst trafikkbilde kan slike følelser som for eksempel redsel, usikkerhet, avmakt, oppgitthet, nervøsitet, misunnelse, utålmodighet, og selvsagt sinne, lett oppstå, understreker gestaltterapeut Torbjørn Aas ved Follo Psykoterapi.

Følelser og behov avler sinne i trafikken

Av personlige erfaringer forklarer gestaltterapeuten at følelsene også kan være knyttet til behov.

- Hvis jeg hindres av en annen bilist som skaper kø, skal rekke en avtale, har et sterkt behov for å være presis og er usikker på om jeg kommer fram i tide, kan ubehagelige følelser oppstå i meg.

Aas mener at følelser og behov er årsaken til mye av det sinnet vi kan oppleve i trafikken.

- Når vi ikke er tilstrekkelig bevisste på behovene og følelsene våre, men bare merker et ubehag, kan frustrasjon og stress utvikle seg og deretter sinne. Disse mekanismene gjelder for øvrig ikke bare i trafikken, men ligger til grunn for mye av det negative, ubeherskede sinnet, uansett hvilken arena vi befinner oss på.

- Aggresjon kan også ha sin rot i tidligere traumatiske opplevelser, og kan i slike tilfeller oppstå svært brått og tilsynelatende helt uten grunn.

Derfor tillater vi oss å bli sint i trafikken

Videre understreker gestaltterapeuten at selv om han ikke har grunnlag for å si at folk som holder sinnet tilbake generelt, har kraftigere og hyppigere sinneutbrudd i trafikken enn ellers, kan det imidlertid godt tenkes at det er slik.

- Vi vet at sinneutbrudd er mye vanligere i nære enn i fjerne relasjoner. I nære relasjoner er vi vanligvis mer åpne og sårbare enn i andre sammenhenger.

Når det gjelder i en trafikksituasjon, mener Aas at det være en annen årsak til en eventuell forskjell:

- De fleste voksne mennesker har lært seg regler for oppførsel. Vi vet for eksempel at det i mange sammenhenger ikke er bra å komme med sterke, ubeherskede sinneutbrudd. Vi unngår å skjelle ut eller bruke fysisk vold mot kolleger på jobben fordi vi har lært at det ikke er sosialt akseptabelt.

- Når vi sitter bak rattet, kan imidlertid omgivelsene være annerledes. Den som utløser sinnet i oss, sitter da ofte i en annen bil. Det er en avstand mellom oss og den andre. Denne avstanden kan muligens senke terskelen for hva vi anser som akseptabel oppførsel.

Videre opplyser gestaltterapeuten at det samme fenomenet kan vi antagelig se på sosiale internettmedier. Folk oppfører seg annerledes når den de er sint på, ikke befinner seg i ens umiddelbare fysiske nærhet.

Dette irriterer oss aller mest i trafikken

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført i analyseselskapet YouGov på vegne av Codan Forsikring, er "baksetesjåfører" det vi irriterer oss mest over.

Codan har spurt tusen norske bilførere og passasjerer om hva som irriterer mest, og "at andre i bilen kommenterer min kjøring" er det som seiler opp som det klart mest irriterende. Fire av ti nordmenn sier at dette er det som irriterer og stresser dem mest, og kvinner (47 %) blir mer irritert enn menn (37 %) av "baksetesjåfører"

- Det er vel gjerne sånn at mange menn tror de er bedre til å kjøre bil enn kvinner, og at de gjerne vil lære oss hva man skal gjøre. Det er klart man kan bli litt irritert av sånt, sier Hanne Steffensen, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Informasjonssjef Marit Faaberg i Codan Forsikring påpeker at de ikke noe system for å registrere irritasjon som skadeårsak, derfor vet vi ikke hvor stort omfang det har.

Les også:

Det verste er de små lommetyvene

Så mye får du i pensjon

Derfor er du redd for å fly

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også