Dette gjør oss misfornøyde

Og det er vår egen feil.

Sist oppdatert
Du vil være best på alle områder; flinkest i klassen, flinkest på jobben, best på trening, vakrest i venninnegjengen. Å sette seg høye mål er fint, men når vi hele tiden sammenligner oss selv med andre, er sannsynligheten stor fora t vi aldri vil bli "gode nok".

Kutt sammenligningen

Anbjørg Sætre Håtun, journalist og forfatter av boken Stressmestrer, tror sammenligningen vi utsetter oss selv for, er en av hovedårsakene til stress i dag.

- Som regel sammenligner vi oss med de som er i vår egen referansegruppe, de som ligner på oss selv og som lever tilsvarende liv som oss selv. Vi sammenligner oss i møte med kollegaer, venner, naboer, de vi leser om i avisen, de vi ser på tv, de vi ser på film og så videre. Lista over hvem vi sammenligner oss med er ofte lang, og min erfaring er at vi alt for ofte trekker slutningen om at "de andre har det så mye bedre enn oss" og at "gresset er mye grønnere på den andre siden", sier Sætre Håtun til Kvinneguiden.no.

Hun mener det er lett å falle i fella hvor vi tenker at "de andre" sikkert har det bedre enn oss fordi de ser ut til å ha bedre råd, de er penere, tynnere, har flinkere barn, bedre jobber, ryddigere hjem, mer romslig økonomi, lykkeligere ekteskap, ryddigere kjøkkenbenk, finere hus og mer fritid. Og så tenker vi på det vi gjerne skulle ha hatt, som vi tror at alle andre i vår referansegruppe har: Vi skulle gjerne ha hatt mer tid til å gå ut med venninner, bedre posisjon på jobben, høyere lønn, større leilighet og flottere ferier.

Les også: Sykemeldes av stress

Les også: Slutt med snoozingen

Les også: Hold på motivasjonen



- Vi skulle gjerne ha vært tynnere, hatt mer romantiske ektefeller og litt snillere barn. Og vi skulle selvfølgelig gjerne hatt ryddigere hjem, vært flinkere til å lage mat og vi skulle hatt ørlittegrann bedre kondisjon, sier hun.

Men har du tenkt over at det å sammenligne seg med andre, skaper mye stress? Forfatteren mener at det er fordi det setter oss i en tilstand av vedvarende misnøye som igjen får kroppen vår til å produsere stresshormoner.

Prøv dette

- Når jeg merker at jeg sammenligner meg med andre, som jeg tror har det bedre enn meg, stiller jeg meg to spørsmål:

1. "Er det nyttig for meg å sammenligne meg med andre?"
2. "Vil det å sammenligne meg med andre gi meg et bedre liv?"

- Hvis svarene på disse to spørsmålene er "ja", som for eksempel hvis jeg ønsker å komme i bedre form og sammenligner meg med en venninne som har begynte å trene og har blitt i kjempeform, eller hvis jeg ønsker å bli bedre i jobben min og sammenligner meg med en kollega som har gjort en bra jobb, da er det topp. Da kan jeg sammenligne meg med andre, men jeg husker da på å minne meg selv om at hele poenget er at jeg skal bli inspirert av sammenligningen. Jeg skal bli motivert til å skape en forandring i mitt liv.

- Men hvis svaret på de to spørsmålene er "nei", altså at sammenligningen med de andre verken er nyttig for meg eller vil gi meg et bedre liv, så slutter jeg med å sammenligne meg selv med de. Da prøver jeg heller å se mine muligheter i min situasjon, sier Sætre Håtun. Anbj--rg-S-H

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også