Dette gjør julematen med deg

Julematen kan få vekta til å øke, men den kan også føre til andre konsekvenser for kroppen.

Sist oppdatert
Det nærmer seg høytid og julebordene er for lengst i gang. Det betyr sesong for fet mat og mye alkohol - og halsbrann. Dette er tiden på året da apotekene oppsøkes av folk som plages av sure oppstøt.

Brann i halsen

For ved siden av at fet mat er det 25 prosent av befolkningen som sliter med tilbakevendende halsbrann. Dette kommer frem av en fersk internasjonal studie. Det viser seg at mange som sliter med halsbrann har vært plaget lenge, gjennomsnittlig i seks år, og symptomene vedvarer ofte flere dager hver gang. Halsbrann er et problem som forverres rundt juletider.

- I førjulstiden spiser vi større mengder og mer fet mat enn vanlig. I tillegg nyter mange av oss alkohol. Da oppstår halsbrann oftere. Vi merker økt pågang fra folk som plages av sure oppstøt i denne perioden, sier Hanne Andresen, direktør for fag og kvalitet i Vitusapotek.

Årsaken

Halsbrann og sure oppstøt oppstår ofte i etterkant av et stort måltid, særlig når maten er fet eller sterkt krydret. Kaffe, sjokolade, alkohol og tobakk kan også føre til halsbrann. Årsaken er at surt mageinnhold havner i spiserøret fordi presset i magesekken blir for stort, eller fordi lukkemekanismen i magesekken er svekket. Halsbrann etter et stort matinntak er ikke farlig i seg selv, men kan over tid føre til skade og betennelse i spiserøret.

Råd mot plagene

På apotekt finner du flere reseptfrie legemidler som reduserer halsbrann og sure oppstøt. Inntil nylig kunne man kan velge mellom fire typer reseptfrie legemidler:

- Legemidler som danner en skumbarriere. Dette er legemidler som hindrer magesyre å komme opp i spiserøret. Anbefales til gravide og ammende.

- Syrenøytraliserende med buffereffekt som nøytraliserer magesyren. Anbefales til gravide og ammende.

- H2-blokkere - senker produksjonen av magesyre. Effekten varer i opptil 12 timer.

- Kombinasjonspreparater som inneholder både H2-blokker og syrenøytraliserende virkestoffer.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også