Lavkarbo livsstil

Dette gjør hvetemel med kroppen

Om du kutter ut det hvite melet, kan du få en helt ny hverdag.

MAGEVERK: - Noen reagerer kraftigere enn andre på hvetemel og dette er genetisk betinget, sier Fedon Lindberg.

MAGEVERK: - Noen reagerer kraftigere enn andre på hvetemel og dette er genetisk betinget, sier Fedon Lindberg. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.

Publisert Oppdatert

Er du oppblåst i magen? Kjenner du luftsmerter rundt navelen eller rett under ribbena? Går du opp i vekt, selv om du ikke føler du spiser spesielt usunt?

Årsaken til alle disse problemene kan være hvetemel.

Dette forteller Dr. Fedon Lindberg til Kvinneguiden.

Kroppen sier i fra

For visste du at kroppen vår er svært dårlig tilpasset kornprodukter? Og hvetemel spesielt kan få kroppen din til å si i fra.

- Vanlig hvitt hvetemel inneholder rundt 75 prosent karbohydrat i form av stivelse, mens sukker er 100 prosent karbohydrat i form av sukker. Mel innholder 9-13 prosent protein avhengig av type hvete, rundt 2 prosent fiber og cirka 1,4 prosent fett. Det innholder meget små mengder vitaminer og mineraler, opp til 80 prosent færre enn fullkornsmel. Hvetemel har høy glykemisk indeks (GI) på 70 og glykemisk belastning (GB) på 53 per 100 gram.

- Tilsvarende tall for husholdningssukker er GI 68 og GB på 68 per 100 gram. Ikke så stor forskjell med andre ord, forklarer Lindberg.

Mindre gunstige karbohydrater, slik som hvetemel og sukker, fører til rask stigning i blodsukkeret, og stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere store mengder insulin, hormonet som regulerer blodsukkeret.

- Spiser du ofte raffinerte, høyglykemiske karbohydrater, eller store mengder av det, blir bukspyttkjertelen tvunget til å produsere massevis av insulin som en reaksjon på det høye blodsukkeret. Dette kan til slutt føre til at bukspyttkjertelen blir helt utmattet, og dermed oppstår alle de helseproblemene som er knyttet til høye insulinnivåer og insulinresistens, sier Lindberg.

Du legger på deg

OPP I VEKT: Hvis den fysiske aktiviteten din er for lav til å forbruke all energien som karbohydratene gir deg, vil glykogenlagrene i leveren nesten alltid være fulle. Dermed blir overflødige karbohydrater omdannet til kroppsfett.

OPP I VEKT: Hvis den fysiske aktiviteten din er for lav til å forbruke all energien som karbohydratene gir deg, vil glykogenlagrene i leveren nesten alltid være fulle. Dermed blir overflødige karbohydrater omdannet til kroppsfett. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Hvis den fysiske aktiviteten din er for lav til å forbruke all energien som disse karbohydratene gir deg, vil glykogenlagrene i leveren nesten alltid være fulle.

Dermed blir overflødige karbohydrater omdannet til kroppsfett.

- Det som er uheldig, er at høyglykemiske karbohydrater og mat som inneholder slike, svært ofte er det vi aller helst spiser - poteter, særlig pommes frites; produkter fremstilt av bearbeidet korn, som mange brødtyper, cornflakes, konditorkaker, småkaker og kjeks; øl og brus - ja, alt som er søtet med sukker.

- Ved å spise mindre slike matvarer, og ved å kombinere dem med riktig mengde protein, umettet fett og kostfiber, kan vi hindre at helsen blir skadelidende, sier legen.

Derfor reagerer du

Enkelte mennesker reagerer kraftig på hvetemel, hvorfor er det slik at noen er mer følsomme på dette området enn andre?

- Noen reagerer kraftigere enn andre og dette er genetisk betinget. Kornprodukter, og det omfatter også øl, har utgjort en del av kostholdet vårt i 10 000 år, mens mennesket har en syv millioner år gammel evolusjonshistorie uten korn i kosten. I genetisk sammenheng er 10 000 år et meget kort tidsrom, men det egentlige problemet skyldes måten vi i dag bearbeider hveten på, mener legen og forklarer videre;

- Siden midten av 1800-tallet har stålvalsemøller vært i bruk over hele verden. De skiller raskt og effektivt det hvite melet, nesten ren stivelse, fra klien og kimen - de delene av hveten som inneholder mest protein, fiber, vitaminer og mineraler, og som også sinker opptaket i kroppen. Før valsemøllen så dagens lys, ble kornene malt mellom steiner. Steinmøller er fortsatt i bruk, og sammalt hvetemel fra steinmøller er et sunnere, om enn noe dyrere alternativ enn vanlig finsiktet mel, sier Lindberg.

Andre korntyper, som rug, bygg og havre, og diverse gamle hvetetyper, som spelt (dinkel), emmer og kjempedurumhvete (kamut), har høyere næringsverdi, og er som regel økologisk produsert. Derfor er det kanskje heller ikke så overraskende at de skaper færre allergiske reaksjoner og intoleranseproblemer enn vanlig hvete.

Kutte brød og pasta?

- Pasta laget av durumhvete, sammalt durumhvete og enkelte ristyper, særlig brun basmatiris og den amerikanske typen forhåndsdampet langkornet ris, har lavere glykemisk indeks enn poteter og mel - og følgelig ikke like dramatisk innvirkning på blodsukkeret. Likevel bør man spise begrensede mengder av det, for de inneholder svært mye karbohydrat, sier Lindberg.

Hvis du elsker brødskiver og ønsker å fortsette med dette, kan du likevel gjøre det så lenge du er bevisst på hva slags mel du får i deg.

- Man kan delvis erstatte hvetemel med fullkornsmel av ulike korntyper (rug, bygg, havre), men også andre frø (sesam, solsikke, amaranth, quinoa), finmalte mandler og nøtter, soyamel og soyaprotein og andre proteiner eller bruke ekstra kostfiber i pulverform, tipser Lindberg.

Les også:

Kvinner blir raskere alkoholikere

Gå ned 10 kilo og bli der

Kvitt deg med overflødige kilo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning