Derfor spiser vi oss tykke

Sukkersug kan være arvelig og mat kan være selskap. Få tips av ernæringsekspert her!

Publisert Oppdatert
Som kjent er alle mennesker avhengig av å spise og drikke for å tilføre kroppen nødvendig energi, næringsstoffer, vitaminer, mineraler og væske. Men det er når det oppstår en ubalanse mellom fysiologiske behov og inntak, at det oppstår problemer.

Arvelig sukkerbehov

Det forteller Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, PhD ved avdeling for preventiv kardiologi, Oslo Universitetssykehus Ullevål.

- Særlig ser vi dette med hensyn til vektoppgang og utvikling av overvekt og fedme. Avhengighet av mat i den forstand at man mister kontroll og spiser store mengder mat for å tilfredstille andre behov enn fysiologisk sult, kan ha både arvelige og tillærte årsaker, forteller Svendsen til Kvinneguiden.

Hva er det egentlig som setter i gang det kraftige sukkersuget hos mennesker?

- Årsaken er ikke klar, men studier kan tyde på at dopamin samvirker med andre stoffer i hjernen og gir lyst til å spise enkelte matvarer, deriblant de som er søte og fete, som sjokolade, is, kaker og godteri. Noen mennesker vil føle mer velvære etter å ha spist slike søtsaker enn andre. Her kan arvelige faktorer spille en vesentlig rolle, sier ernæringsfysiologen.
 • Billig slanking
 • Du blir hva du spiser
 • Ta tilbake de gode matvanene!

 • Trøstespising er også svært vanlig. Svendsen forteller at årsaken ofte er knyttet til følelser som nedstemthet og stress. Og det skjer oftest når man er alene.

  - Når det gjelder de diagnostiske kriteriene for overspising, involverer det blant flere andre at man spiser alene og føler skyld for et ukontrollert og stort matinntak, sier Svendsen.

  Dette styrer apetitten

  Ernæringsfysiologen sier at apetitt er styrt av reguleringsmekanismer i hjernen. Normalt vil en periode med vektoppgang føre til en periode med nedsatt apetitt og økt energiforbruk for å hindre videre vektoppgang. Disse mekanismene kan overstyres av impulser som signaliserer lyst på bestemte matvarer. Da vil stoffer som virker i hjernens belønningsområder virke sterkere enn de apetittreduserende stoffene.

  Så hvordan unngå å spise usunn mat når du ikke er sulten? Det viktigste er å kvitte deg med den ukontrollerte matavhengigheten.

  - Blant pasienter med fedme som har deltatt i vektreduksjonsbehandling, har man sett at ukontrollerte spiseepisoder har blitt redusert ved enkel adferdsterapi, sier Svendsen.

  Denne terapien handler for eksempel om å;
 • Planlegging av regelmessige måltider
 • Skriving av handlelister
 • Lær deg å spise sakte
 • La porsjonsstørrelsen være tilpasset en porsjon

 • Hold deg mett

  Ernæringsfysiologen forteller at det er likhetstrekk mellom nikotinavhengighet og ukontrollert inntak av enkelte typer mat.

  Tre adferdsendringer som blir brukt i røykeavvenning kan også brukes ved matsug;

  A. Bruk munnen, men ikke spis - snakk, ta en telefonsamtale. Hvis ikke det er mulig, prøv å distrahere lysten på mat ved å høre på musikk, les en spennende bok eller hør på lydbok.

  B. Kom deg vekk fra spisesituasjonen - gå en tur.

  C. Lær deg noen avspenningssteknikker og bruk dem når du får sug. Planlegging og tilgang til for eksempel frukt. Proteinbarer kan også være et alternativ for å spise kontrollert. For å bryte en sirkel med overspising, er det viktig å tenke på at tilbakefall er vanlig og at man ikke gir opp underveis men fokuserer på de gangene man har kontroll.

  I tillegg handler det om å spise mat som gjør at du holder deg mett. Det er proteinrike matvarer som rent kjøtt, kylling, fisk, skalldyr, egg og magre meieriprodukter gir best metthet.

  - I tillegg vil matvarerer som har lite energi og stort volum gi en akutt følelse av å være mett. Spesielt kan grønnsaker spises i store mengder for å oppnå en slik effekt, tipser Svendsen.
Overspis220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning